2 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Eden največjih evropskih mednarodnih informativnih portalov povzel to, kar slovenski niso: Intervju z Janezom Janšo na Demografskem vrhu v Budimpešti

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Avstrijsko-poljski portal Naša Srednja Evropa (Unser Mitteleuropa), ki je po dosegu eden največjih evropskih mednarodnih portalov in ima 23 partnerskih medijev, je poročal o nedavnem demografskem vrhu v Budimpešti, kjer je gostoval tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Povzeli so namreč intervju, ki ga je imel premier z madžarskim časnikom Magyar Hírlap, v katerem je izpostavil pomen spodbujanja družin in družinskih vrednot.

“Jasno je, da mora biti podpora družinam prioriteta” so v avstrijskem portalu citirali Janeza Janšo, “EU države so v zadnjih desetletjih zanemarile vprašanje demografije, ki je kljub temu ključnega pomena. Če ni ljudi ni ničesar. Brez Evropejcev ni Evrope, brez Madžarov ni Madžarske, brez Slovencev ni Slovenije”, je poudaril premier.

Poročali so še o perečih vprašanjih, o katerih je Janša govoril, med drugim o novem migrantskem valu iz Afganistana. Dejal je, da si ne želi ponovitve migrantske krize leta 2015. “Spomnimo se, da je med migrantsko krizo, ki so jo sprožili dogodki v Siriji, v Evropo prišla množica vojaško sposobnih moških, ne žensk in otrok.” Dodal je, da je tihotapljenje migrantov predvsem velik posel. “Tega problema ne moremo rešiti sami, potrebujemo sodelovanje zahodnega Balkana in zato je njihovo vključevanje v EU tako pomembno,” je dodal.

Foto: posnetek zaslona

Janez Janša je v intervjuju poudaril tudi to, da poznamo v zgodovini primere, ko so različna ljudstva mirno sobivala, vendar pa je opozoril, da prisiljeno mešanje, vodi največkrat v spopade in vojne. “Iz tega se moramo učiti. Če pogledamo demografske trende, predstavlja Evropa le 6 odstotkov svetovnega prebivalstva, obenem pa njeno prebivalstvo upada. Medtem je prebivalstvo sosednje Afrike v porastu. Če odpremo meje, bo Evropa izginila”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine