12 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 septembra, 2021

Avstrijski kancler Kurz zaradi naročila 100 milijonov cepiva EU zagrozil z vetom!

Piše: Domen Mezeg

V EU se zaostruje bitka za cepiva, potem ko je bilo napovedano, da prihaja dostava cepiva BioNTech/Pfizer. Ob tem namreč nekatere države, vključno z Avstrijo trdijo, da ne prejemajo pravične količine cepiv.

V tej luči je avstrijski kancler Sebastian Kurz zagrozil, da bo zaustavil prihajajočo pošiljko 100 milijonov odmerkov cepiva Pfizer, namenjenih Evropski uniji. Seveda pa se bo odločil drugače, če bo njegova država prejela večjo količino cepiv. Izjava avstrijskega državnika prihaja prav v času, ko je Evropski svet vnovič potrdil načelo sorazmerne porazdelitve, poroča Remix News

Poleg tega je še sprejel odločitev, da bo nalogo razdeljevanja desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech, načrtovano za drugo četrtletje 2021, prenesel na Odbor stalnih predstavnikov vlad držav članic EU. Posledično bodo veleposlaniki v Bruslju razpravljali o razdelitvi desetih milijonov odmerkov cepiv znamke Pfizer-BioNTech, ki bodo prispeli do 30. junija, s čimer je posameznim državam dana možnost, da si izpogajajo nove količine cepiv. 

Pfizer-BioNTech covid-19 cepivo (foto: EPA)

Namen takšne poteze naj bi bilo omogočiti, da pride večja količina cepiva v države, kjer je tretji val epidemije prizadejal več škode in kjer cepilska kampanja ne uspeva najbolje, na primer v Litvi in Bolgariji. Kurz seveda ni navdušen nad takšnim razpletom dogodkov, prav zaradi tega pa obljubil veto na dostavo. Hkrati je Kurz ponovil svoje staro prepričanje, da pošiljke cepiv v EU niso pravično porazdeljene.

Janša je pozval, da se pogodbe Evropske komisije s proizvajalci cepiv naredijo javne

Premier Janez Janša se je nedavno udeležil srečanja predsednikov vlad, kjer so razpravljali o solidarnosti in enakopravni dostopnosti do cepiv proti covid-19. Po konferenci, kjer so poleg Janše sodelovali tudi avstrijski kancler Kurz, bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov, predsednik češke vlade Andrej Babiš, predsednik latvijske vlade Arturs Krišjanis Karinš (preko video povezave) in predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković (preko video povezave), je Janša poudaril, da je v interesu vseh, da se pogodbe Evropske komisije s proizvajalci cepiv naredijo javne. “Mislim, da tu ni nobenih skrivnosti, ki bi jih bilo treba čuvati.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine