24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Avstrijski in nemški reševalci v Turčiji prekinili delo zaradi poslabšanja varnosti, naštetih že preko 25 tisoč smrtnih žrtev

Piše: STA

Avstrijski reševalci so danes zaradi poslabšanja varnostnih razmer na jugovzhodu Turčije prekinili delo, je sporočil oficir avstrijske vojske Pierre Kugelweis in dejal, da so prejeli poročila o streljanju. Operacije so začasno zaustavili tudi nemški nevladniki in reševalci zvezne agencije za tehnično pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kugelweis je ob tem dodal, da je na območju v regiji Hatay, kjer so nastanjeni, prišlo do spopadov med različnimi skupinami, poudaril pa je, da so pripravljeni nadaljevati z delom, takoj ko bo to mogoče. Do napadov na avstrijske reševalce sicer po njegovih besedah ni prišlo.

Avstrijska ekipa je v Turčijo prišla s 45 tonami opreme in doslej uspela iz ruševin izvleči devet preživelih, v domovino pa naj bi se vrnili v četrtek, vendar bodo to odločitev še preučili.

Nemška zvezna agencija za tehnično pomoč in nevladna organizacija ISAR sta prav tako sporočili, da začasno zaustavljata izvajanje reševalnih operacij v regiji Hatay, kjer je nastanjena tudi 82-članska ekipa avstrijskih reševalcev.

Tiskovni predstavnik organizacije ISAR Stefan Heine je pojasnil, da “dobivajo vedno več poročil o spopadih med različnimi skupinami, prišlo pa je tudi do streljanja,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nemški zvezni agenciji in organizaciji ISAR so pojasnili še, da do spopadov verjetno prihaja zaradi pomanjkanja hrane in okrnjene oskrbe z vodo na prizadetih območjih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine