17.9 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Avstrijska vlada prepovedala simbol identitarnega gibanja, proti prepovedi potekale demonstracije

Piše: A. S.

V soboto, 31. Julija, so na Dunaju potekale demonstracije proti prepovedi simbola identitarnega gibanja in simbola avstrijskega gibanja »Avstrijci«. Gre za nov primer onemogočanja domoljubnih gibanj, ki je v nasprotju z vrednotami resnične demokracije in svobode govora.

Lambda je starogrški simbol in enajsta črka grške abecede. Simbol je postal v javnosti znan predvsem kot simbol gibanja Generacija identitete, v stari Grčiji pa naj bi bil tudi simbol Šparte. Prejšnji mesec so vse avstrijske stranke, z izjemo svobodnjakov (FPÖ), podprle prepoved lambde in simbola avstrijskega gibanja »Die Österreicher«, ki sta bila dodana na seznam prepovedanih ekstremističnih simbolov. Na seznamu sicer najdemo tudi simbol t.i. Islamske države, oziroma ISIS-a, in drugih islamskih militantnih skupin. Avstrijska vlada tako domoljubne in identitarne skupine, ki delujejo miroljubno, postavlja ob bok militantnim ekstremistom in teroristom.

V soboto so zato identitarci in avstrijski domoljubi organizirali velik shod proti prepovedi teh simbolov. Na demonstracijah se je zbralo večje število pripadnikov avstrijskega identitarnega gibanja in gibanja »Avstrijci«, ki je napovedalo tudi pravno ukrepanje proti prepovedi.

Treba se je vprašati ali bo odsedaj naprej v Avstriji televizijskim postajam prav tako prepovedano predvajati film 300, v katerem krasi ščite Špartancev ravno simbol lambde.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine