17 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Avstrija za 25. junij načrtuje vajo varovanja meje v Špilju

Avstrijske varnostne sile za 25. junij na mejnem prehodu s Slovenijo Špilje pripravljajo veliko vajo varovanja meje, na kateri bo sodelovalo več sto policistov in vojakov, je konec tedna povedal avstrijski notranji minister Herbert Kickl. Slovenska policija je na Twitterju zapisala, da je z vajo seznanjena, a da se z njo ne strinja, poroča STA.

Več sto vojakov in policistov bo 25. junija, ko Slovenija obeležuje dan državnosti, prikazalo, kako zaustaviti veliko skupino beguncev. V Špilju na avstrijskem Štajerskem imajo sicer Avstrijci postavljeno obsežnejšo infrastrukturo za zaščito meje, vključno z ograjami, tako da begunci nimajo prav veliko manevrskega prostora.

“Smo tako blizu meje, da je to slovenski problem, in ne avstrijski,” je ob tem povedal Kickl, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi obrambni minister Mario Kunasek (FPÖ) je izrazil podporo vaji. “Kar se je dogajalo leta 2015, se ne sme ponoviti,” je povedal.

Na vaji bo sodelovala tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo bo sestavljalo 600 pripadnikov varnostnih sil. V vsaki zvezni deželi bo ena skupina te enote, katere pripadniki se bodo po potrebi v 24 urah lahko zbrali na enem mestu. Enota bo v celoti vzpostavljena šele septembra, v Špilju pa bo njen del prikazal pripravljenost za ukrepanje.

Kot je povedal Kickl, so na vajo povabili tudi policiste vseh avstrijskih dežel, da bi pokazali odločenost Dunaja, da v Avstriji ne bodo dopustili novega begunskega vala. Poleg tega želijo, da bi videli, kako poteka takšno ukrepanje.

Vodja avstrijskega kriminalističnega urada Franz Lang je medtem pojasnil, da na dan zabeležijo 30 poskusov nezakonitega prehoda meje. Prihodov je po njegovih besedah malo predvsem zahvaljujoč hrvaškemu dobremu varovanju zunanje meje EU.

Kickl in Lang sta zavrnila navedbe, da avstrijska vlada z opozorili o novih begunskih tokovih pretirava. “To se dogaja na Balkanu,” je povedal minister. Dodal je, da državam ob balkanski begunski poti, ki niso v Evropski uniji, Dunaj ne želi groziti, in izpostavil, da bi sodelovanje koristilo tudi njim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine