12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Avstrija je danes prevzela predsedovanje EU

Avstrija je danes na slovesnosti na gori Planai nad Schladmingom od Bolgarije prevzela polletno predsedovanje EU. “To je velika čast in obenem velika odgovornost, saj vemo, kakšne so trenutno mednarodne okoliščine,” je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Na slovesnosti na skoraj 2000 metrih nadmorske višine sta bila tudi premier doslej predsedujoče Bolgarije, Bojko Borisov, in predsednik Evropskega sveta, Donald Tusk.

Tusk je pohvalil geslo avstrijskega predsedovanja, ki se glasi Evropa, ki varuje. “Naloga vsakega politika je, da izvaja zakone, da zavaruje državo in njene meje,” je dejal.

Udeleženci slovesnosti so se na kraj dogajanja na višino 1906 metrov pripeljali s pisanimi gondolami, na katerih so bile zastave članic EU. Zvečer bo v Schladmingu, sicer znanem avstrijskem smučarskem središču, še velik koncert. Kot poroča APA, vreme na gori ni bilo najbolj prijazno, politike pa so z vzklikanjem motili tudi nasprotniki sedanje azilne politike.

Uradno bo Avstrija polletno predsedovanje EU, ki bo njeno že tretje od vstopa v EU leta 1995, začela s 1. julijem.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz poudarja, da želi avstrijsko predsedstvo graditi mostove med severom in jugom ter vzhodom in zahodom, tako v razpravi o migracijah kot o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027.

Avstrijsko predsedstvo je za prednostne naloge opredelilo varnost in migracije, konkurenčnost in stabilnost na Zahodnem Balkanu. V ospredju pozornosti bodo migracije, 20. septembra je v Salzburgu predviden tudi izredni migracijski vrh.

Avstrija predsedovanje Svetu EU prevzema od Bolgarije, po pol leta pa ga bo predala Romuniji. Po sklenitvi lizbonske pogodbe, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika, ima predsedovanje zlasti simboličen pomen, vendar pa pomembno prispeva k promociji predsedujoče države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine