17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Avstrija: Frontex naj se okrepi s pripadniki evropskih vojsk

Avstrijska vlada, ki bo do konca leta predsedovala Svetu Evropske unije, je danes predlagala, da bi evropsko agencijo za zunanje meje Frontex okrepili pripadniki evropskih nacionalnih vojsk. Notranji minister Herbert Kickl je ob tem poudaril, da EU ne bi smela več sprejemati prošenj za azil na svojem ozemlju.

Avstrijski minister za obrambo Mario Kunasek in Kickl sta danes predstavila načrt, kako bi lahko vojske sodelovale pri zajezitvi migracij. Med drugim bi pripadniki vojsk posameznih držav okrepili Frontex, dokler ta ne bo imel 10.000 lastnih pripadnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska komisija bo predloge za krepitev zaščite zunanje meje, ki naj bi vključevali kadrovsko ojačanje Frontexa na 10.000 pripadnikov že do leta 2020, predstavila septembra. Sprva so nameravali Frontex okrepiti do leta 2027.

Avstrijski načrt predvideva tudi pošiljanje evropskih vojakov v tujino, denimo na sever Afrike. Načrt bo Kunasek konec avgusta na neformalnem zasedanju predstavil tudi ministrskim kolegom iz EU.

Kickl, ki tako kot Kunasek prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ), je danes povedal, da EU na svojem ozemlju ne bi smela več sprejemati prošenj za azil. Tega ne bi smela početi niti v centih za izkrcanje migrantov izven unije, o vzpostavitvi katerih so se evropski voditelji dogovorili konec junija na vrhu EU.

Predlagal je, da bi morali prošnje vlagati na kriznih območjih oz. v bližini le-teh, pri čemer ni pojasnil, kako bi to izvajali. Takšna politika je po njegovih besedah potrebna, da bi končali nečloveško tihotapljenje ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine