4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Avstralija razglasila izredne razmere zaradi poplav

Piše: Damian Ahlin

V zadnjih dveh tednih je vzhodna obala Avstralije doživljala močne nalive, ki so povzročili poplave in nevarne hudourniške poplave.

Avstralski premier Scott Morrison je v v sredo zaradi poplav na vzhodni obali države, ki so zahtevale 21 življenj in povzročile večmilijonsko gmotno škodo, razglasil izredne razmere.

To je prvič, da je država razglasila izredne razmere po naravni nesreči, ki je bila uzakonjena leta 2020 po vrsti uničujočih požarov, zaradi hudega neurja in poplav v regijah Novi Južni Wales in Queensland.

Mesto Lismore je bilo med najbolj prizadetimi v nesreči in leži približno 600 kilometrov severno od Sydneyja. Razglasitev, ki jo mora uradno odobriti avstralski generalni guverner David Hurley, bo avstralskim oblastem omogočila, da uporabijo posebna pooblastila za izredne razmere in hitreje dostopajo do razpoložljivih virov za pomoč prizadetim območjem.

Finančna pomoč

V zadnjih dveh tednih je vzhodno obalo Avstralije zajelo močno deževje, ki je povzročilo nevarne nenadne poplave, ki so zahtevale življenja osmih ljudi v Novem Južnem Walesu in trinajstih v Queenslandu.

V Sydneyju je danes še vedno poplavljenih več mest na zahodu mesta, medtem ko prebivalci severnih plaž okrevajo po včerajšnjih hudih nalivih, ki so kot reke poplavili ulice in ceste ter posledično povzročili zemeljske plazove.

V Sydneyju danes pričakujejo vetrove s hitrostjo do 90 kilometrov, zaradi česar se lahko v metropoli, kjer je od začetka leta padlo 900 milimetrov dežja, kar je največ po letu 1950, podirajo drevesa.

Avstralska vlada, ki je približno 330.000 ljudem, ki so jih prizadele poplave izplačala pomoč ob nesreči, je po navedbah vojaških virov v Novi Južni Wales in Queensland napotila približno 4.400 vojakov, ki bodo čistili in obnavljali.

 

Vir:   DeutscheWelle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine