11.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Avstralija napovedala nakup raket v času napetosti na indo-pacifiškem območju

Piše: Damian Ahlin

Avstralski obrambni minister pravi, da Avstralija pospešeno načrtuje nakup raket dolgega dosega zaradi vse večjih groženj Rusije in Kitajske.

Avstralski obrambni minister Peter Dutton je napovedal nakup raket dolgega dosega za letala in ladje svojih oboroženih sil zaradi napetosti v indo-pacifiški regiji.

Nakup, ki je del načrta za izboljšanje obrambnih zmogljivosti v tekočem desetletju, bo stal 3,5 milijarde avstralskih dolarjev -2,425 milijarde evrov-.

Gre za to, da se zavemo glede groženj, ki se lahko pojavijo na obzorju, in da pospešimo pridobitev te odvračilne zmogljivosti, je dejal Dutton  in omenil morebitno agresijo Kitajske ali Rusije v zelo negotovem času.

Kitajska zaznava grožnje

Canberra je azijskega velikana, največjega gospodarskega partnerja Avstralije, dolga leta videla kot grožnjo avstralskemu vplivu v indo-pacifiških otoških državah, kjer Peking širi svoj vpliv.

Kitajska in Salomonovi otoki zaključujejo pripravo varnostnega sporazuma, v skladu s katerim lahko Honiara zaprosi Peking, da v primeru socialnih nemirov pošlje kopensko vojsko; ta pakt je napreden, Avstralija pa ga vidi kot grožnjo.

Ker strateško okolje Avstralije postaja vse bolj kompleksno in zahtevno, morajo biti avstralske obrambne sile sposobne z večje razdalje ogrožati potencialne sile in infrastrukturo nasprotnika.

Povečanje obrambnih izdatkov pred vojno v Ukrajini

Duttonova napoved sovpada z objavo poročila Avstralskega inštituta za strateške študije -ASPI-, ki ga sestavljajo strokovnjaki s področja varnosti in obrambe, v katerem opozarja na neugoden položaj Avstralije v primeru možnem regionalnem pomorskem konfliktu s Kitajsko.

ASPI ugotavlja, da se Kitajska v zadnjih dveh desetletjih vztrajno oborožuje, s posebnim poudarkom na svojem pomorskem arzenalu, in poziva avstralsko vlado, naj spremeni svojo strategijo in poskrbi za varnost v regiji.

Avstralska vlada je prejšnji teden napovedala, da bo za obrambo namenila več kot 2 odstotka bruto domačega proizvoda, in sicer v volilnem letu, ki ga je zaznamovala podpora Canberre Ukrajini proti invaziji ruskih enot.

 

Vir: DeutscheWelle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine