7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Avstralija iz Velike Britanije že prejela večjo količino cepiva AstraZenece, tudi na skrivaj

Piše: C.R.

Več sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca so prepeljali iz Velike Britanije v Avstralijo, je danes poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald. Prva pošiljka je prispela v Avstralijo konec februarja, vendar so izvor pošiljke skušali prikriti, saj je družba v tistem času že zamujala z dobavami Evropski uniji.

Prvih 300.000 odmerkov cepiva je prispelo na letališče v Sydneyju 28. februarja, en mesec pred tem pa je Evropska komisija sprejela ukrepe glede omejevanja izvoza cepiv, ki se jih proizvede v EU. Še eno večjo pošiljko je Avstralija prejela v marcu, potem ko je Italija v okviru mehanizma EU že uradno blokirala izvoz 250.000 odmerkov v Avstralijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Časopis je citiral neimenovanega britanskega predstavnika, ki je povedal, da izvoz v Avstralijo nikoli ni bil v škodo britanske strategije cepljenja.

Tiskovni predstavnik avstralskega premierja Scott Morrison se na poročanja ni želel odzvati. Drugi vir pa je sporočil, da Avstralija ne želi niti potrditi niti zanikati poročila. “Zaradi integritete dobavne verige in nacionalne varnosti ne razkrivamo izvora posameznih pošiljk cepiva,” je povedal.

Velika Britanija je medtem danes znova poudarila, da je cepivo AstraZenece še naprej varno. V državi so preventivno začeli mlajšim od 30 let dajati na voljo tudi druga cepiva, potem ko je britanski regulator potrdil, da so ob okoli 20 milijonih porabljenih odmerkov AstraZenece potrdili 79 primerov krvnih strdkov in 19 smrti.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je danes pozval ljudi k cepljenju in da naj ohranijo zaupanje v cepiva. Glede AstraZenece je poudaril, da so stranski učinki zelo redki in da so vsa tri cepiva, ki so odobrena na Otoku, varna za vse starosti. “Cepiva so varna in če bi raje imeli cepivo Pfizerja ali Moderna, je to v redu,” je povedal minister.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine