25 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(VIDEO) Atentat na Japonskem: Nekdanji premier dvakrat ustreljen

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)/ C. R.

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil med svojim nastopom v kampanji za parlamentarne volitve dvakrat ustreljen v hrbet. Incident se je zgodil v mestu Nara. Po poročanju tujih medijev so 41-letnega napadalca na licu mesta aretirali, Abe pa je bil s helikopterjem prepeljan v bolnišnico. Po poročanju tujih medijev naj bi bivši premier podlegel poškodbam. 

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil v petek ustreljen med kampanjo za parlamentarne volitve, javna televizija NHK pa poroča, da je moški, oborožen z domnevno doma izdelano pištolo, nanj streljal iz hrbtne strani.

Nekdanji guverner Tokia Yoichi Masuzoe je na Twitterju zapisal, da je Abe v stanju srčno-pljučnega zastoja, kar pa naj bi se pogosto uporabljalo kot izraz, preden je smrt dejansko potrjena. Ustreljen je bil v dopoldanskem času v mestu Nara, strelca naj bi pridržali takoj. Na družbenih medijih so nemudoma zaokrožili videi, kjer reševalci rešujejo življenje nekdanjega premierja in ga kasneje s helikopterjem odpeljejo v bolnišnic.

Atentat se je zgodil med njegovim govorom za kandidata v Nari, očividci pa so po poročanju tujih medijev videli moškega, ki naj bi od zadaj streljaj z velikim, domnevno doma narejenim strelnim orožjem. Zdelo se je, da je prvi strel zgrešil, medtem ko naj bi ga drugi zadel v hrbet. Očividci pravijo, da so videli moškega, ki je od zadaj streljal z velikim strelnim orožjem, po tem naj bi se zgrudil na tla. Policija je nemudoma prijela strelca in ga identificirala, ta pa ni poskušal pobegniti.

Domnevno doma narejeno orožje
Lokalni mediji naj bi poročali, da je osumljenec uporabil ročno izdelano pištolo, prav tako pa naj bi šlo za nekdanjega pripadnika japonskih pomorskih samoobrambnih sil, lokalnega ekvivalenta mornarice. Porajajo se vprašanja, od kod je napadalec dobil orožje, saj je orožje na Japonskem izredno redko, prav tako ga je zelo težko dobiti. Kljub veliki varovanosti Abeja je čudno, da se je strelec uspel Abeju tako približati. Poskus atentata je šokanten za celotno državo, ki se ponaša s svojo varnostjo.

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe (Foto: epa)

Shinzo Abe je bil japonski premier in predsednik Liberalno-demokratske stranke od leta 2006 do 2007 in ponovno od 2012 do 2020. Bil je premier z najdaljšim stažem v japonski zgodovini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine