7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Artem Oliinyk: “Z vidika februarja 2022 so Rusi izgubili vojno”

Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Artemom Oliinykom, raziskovalnim asistentom na Ukrajinski akademiji za politične vede, članom miselnega centra “Crisis Observatory” pri IAPSS (Mednarodno združenje študentov politologije).

Ali lahko po ponovni osvojitvi Hersona pričakujemo, kot se zdi, še več ukrajinskih ofenziv pred nastopom zime?

Osvoboditev Hersona na jugu Ukrajine lahko imenujemo Rubikon mednarodnega razumevanja narave ukrajinskega naroda in priznanja njegovih zmogljivosti, vključno z vojaško zmago nad Rusijo. Spomnimo, da je imel Herson za Ruse brez pretiravanja strateški pomen: je edino regionalno središče, ki ga je Rusiji uspelo zavzeti po obsežni invaziji 24. februarja 2022. Nobeno drugo politično ali upravno središče, ki bi bilo po obsegu primerljivo s Hersonom, zaradi invazije ni padlo v roke Rusov. Tako je ta zmaga ukrajinske vojske poleg številnih vojaških uspehov v Harkovu, Mikolajevu, Kijevu in drugih regijah omogočila Evropi, svetu in sami Rusiji, da so razumeli, da v tej vojni lahko in mora zmagati ukrajinska stran. Hkrati pa ne smemo pričakovati bliskovite ofenzivne operacije, ki bo ustavila okupacijo vseh ukrajinskih ozemelj. Kljub nastopu zime se bodo sovražnosti nadaljevale. Z osvoboditvijo Hersona je artilerija dolgega dosega prevzela nadzor nad ognjem, vključno z območji Krima in okupiranega juga države. To pomeni, da bo logistika Rusov na tem obroču utrpela resne izgube, zato bodo oslabljene dejanske zmogljivosti sovražnikovih operacij. Menim, da lahko pričakujemo nadaljnje napredovanje ukrajinske vojske proti jugu in zadrževanje ruskih sil na vzhodu. Tudi dejavnik zime ne more ovirati mobilnosti enot ali prekiniti zastavljenih nalog.

Ali v Hersonu obstajajo novice o množičnih grobiščih, kakršna so bila najdena na drugih osvobojenih območjih?

Ker so ukrajinske enote šele pred kratkim osvobodile mesto in okoliška ozemlja, se iskanje krajev, kjer so bili storjeni zločini, in žrtev nadaljuje. Trenutno je znano o morebitnem odkritju kraja množičnih pokopov na enem od mestnih pokopališč. Podatki kažejo, da gre za grobišča s konca februarja in začetka marca letos, torej iz časa, ko so mesto začeli zasedati Rusi. Odkritih je bilo približno deset krajev, kjer so izvajali mučenje in zasliševanje prebivalcev in predstavnikov teritorialne obrambe. Iz pričevanj očividcev je znano, da se prebivalci, pogosto poklicani na zaslišanje, niso vrnili domov in veljajo za pogrešane. Vemo tudi za predstavnike odpora v mestu, ki so verjetno umrli iz rok Rusov v mestu ali predmestju. Z gotovostjo vemo, da so Rusi na ozemlju mesta in regije zagrešili številne vojne zločine skupaj z roparskimi dejanji, kot se je to zgodilo tudi v drugih regijah Ukrajine. Žal bo svet zgrožen, ko bo spoznal število žrtev v Ukrajini, saj so na vrsti druga velika mesta, ki so še vedno pod začasno okupacijo: Mariupol, Melitopol, Berdjansk, Severodoneck in druga mesta, ki so skoraj izginila z zemljevidov. Žal to še ni konec in število žrtev se bo še povečalo.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine