4.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Argentina med državami z največjo inflacijo na svetu

Piše: Damian Ahlin

Argentina utrjuje svoje mesto med državami z največjo inflacijo na svetu, v družbi Venezuele, Sudana, Sirije in Zimbabveja. Inflacija, ki je v prvih dveh mesecih letošnjega leta znašala 8,8 %, ne le ohranja državo na žalostni lestvici držav z najvišjo inflacijo, temveč tudi napoveduje tveganja za izpolnitev cilja 43 %, dogovorjenega z Mednarodnim denarnim skladom.

Zaskrbljujoč indeks cen življenjskih potrebščin, ki je februarja znašal 4,7 %, je Argentino utrdil v skupini držav z najvišjimi stopnjami inflacije na svetu. Predsednik Alberto Fernández je napovedal začetek bitke proti inflaciji, vendar je njegova vlada izgubila več bitk, zaradi česar je država še vedno daleč od hiperinflacije, kakršno doživlja Venezuela, vendar blizu nezaželenega svetovnega rekorda.

Februarska 4,7 odstotna inflacija, ki v prvih dveh mesecih leta znaša 8,8 %, je tako visoka, da že vnaprej ogroža 43 odstotno inflacijsko smernico, določeno v sporazumu z Mednarodnim denarnim skladom. Poleg tega sta v ta sporazum vključeni dve odločitvi, ki bosta neposredno vplivali na cene: odmrznitev tarif za javne storitve in pospešitev devalvacije pesa, ki ne bo več zaostajal za inflacijo, kot se je to zgodilo leta 2021.

V poročilu centralne banke je inflacija za leto 2022 ocenjena na 55 %, kar je nad uradno smernico, dogovorjeno s Skladom, in 52,3 odstotno medletno stopnjo inflacije v februarju. Hkrati pa so tu še drugi dejavniki, ki poleg že omenjenega, tj. nezmožnosti obvladovanja dolarja in carin, spodbujajo napovedi navzgor. Eden od njih je 9 odstotno povišanje cen goriva, ki  bo vplivalo na notranji prevoz številnih izdelkov. Povečanje cen blaga, ki je posledica ruskega vdora v Ukrajino, zlasti plina in nafte, bo po različnih kanalih vplivalo tudi na domače cene.

Države, ki so lani presegle Argentino, so bile Venezuela z 2700 %, Sudan s 194,6 %, Zimbabve z 92,5 % in Surinam, ki je zabeležil 54,4 %. To so države, ki doživljajo vojne, diktature in hude notranje krize.

V Venezueli je inflacija že več let neobvladljiva. Sredi omejitev in težav z dobavo vseh vrst izdelkov se je država pred nekaj meseci izvila iz hiperinflacije, v kateri je bila od leta 2017. Kljub kaotičnim gospodarskim in socialnim razmeram je bila inflacija v Venezueli februarja nižja kot v Argentini. Ta je znašala 2,9 % in je bila že šesti zaporedni mesec z enomestno inflacijo.

V Sudanu je po vojaškem udaru oktobra lani, ki je prinesel spopade z več deset smrtnimi žrtvami na ulicah in krizo s hrano, ki je prizadela 70 % prebivalstva, notranja kriza zelo močna. Prejšnji teden se je centralna banka odločila za popolno liberalizacijo deviznega trga, da bi stabilizirala vrednost sudanskega funta.

Zimbabve, ki sta ga prizadela koronavirus v različici omicron in vse večja stopnja političnega nasilja, po 30 letih diktature Roberta Mugabeja, ki se je končala leta 2017, ne more ponovno vzpostaviti svojega gospodarstva. Od takrat je inflacija v državi med najvišjimi na svetu.

Surinam si prizadeva obvladati inflacijo, ki naj bi bila za nekaj odstotnih točk višja od argentinske, potem ko je z MDS sklenil triletni program v višini 688 milijonov USD, pri čemer je bilo takoj izplačanih približno 55 milijonov USD.

Vir: infobae.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine