16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Apple v tekmi z Googlom prenovil aplikacijo z zemljevidi

Ameriški tehnološki velikan Apple je po več letih izboljšav in potem, ko so njegova vozila prevozila milijone kilometrov, prenovil svojo aplikacijo z zemljevidi, imenovano Apple Maps. S tem po poročanju tujih tiskovnih agencij izziva popularno Googlovo navigacijo za pametne telefone Google Zemljevidi.

 

Apple je lastno aplikacijo zemljevidov začel nameščati v svoje pametne telefone leta 2012, a je bila tako pomanjkljiva, da se je glavni izvršni direktor Tim Cook javno opravičil uporabnikom. Pred tem so uporabniki z nakupom Applovih naprav dobili Googlovo aplikacijo z zemljevidi.

Zdaj so iz družbe sporočili, da je aplikacija Apple Maps, ki so jo temeljito prenovili, hitra in natančna, uporabniku pa daje “celovit pogled na ceste, zgradbe, parke, letališča, nakupovalna središča in več”. Za zdaj je na voljo uporabnikom v ZDA, v Evropo naj bi prišla v prihodnjih mesecih.

Prenovljena aplikacija se lahko pohvali s hitrejšo in boljšo navigacijo, obljubljajo pri Appplu. Hkrati naj bi zagotavljala veliko boljšo zaščito zasebnosti uporabnikov.

Za uporabo zemljevidov tako Apple ne zahteva prijave, pri personaliziranih funkcionalnostih, kot je denimo opomnik, kdaj naj uporabnik krene na naslednji dogodek, pa se podatki ne shranjujejo v oblaku.

“Zastavili smo si cilj, da naredimo najboljšo in z ozirom na varstvo podatkov najbolj varno aplikacijo z zemljevidi, ki bo odsevala, kako ljudje danes raziskujejo svet,” je pojasnil Eddy Cue, ki je pri Applu pristojen za internetno programsko opremo in storitve.

Apple Maps ima nekatere funkcionalnosti, podobne tistim pri aplikaciji Google Zemljevidi, kot so slike lokacij, posnete s tal, ali umetna inteligenca za preverjanje statusa letalskih rezervacij, zabeleženih v elektronski pošti ali koledarju. Pogled s ceste, kot ga omogoča tudi Google, je pri tem na voljo v precej večji ločljivosti, čeprav za zdaj le za nekaj ameriških mest.

Uporabnike bo verjetno navdušila tudi navigacija v notranjosti prostorov, ki jo aplikacija ponuja za številna letališča in nekatera velika nakupovalna središča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine