24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Apple se sooča s tožbo, češ da je aplikacija za merjenje ravni kisika v krvi na njegovi pametni uri »rasno pristranska« oziroma »rasistična«

Piše: J.B.

Bilo je samo še vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. In se je. Alex Morales iz New Yorka je vložil tožbo proti korporacije Apple. Trdi, da je pulzni oksimeter, ki meri raven kisika v krvi, rasističen, poroča Fox Business.

Morales je med letoma 2020 in 2021 kupil Apple Watch. Pravi, da je bil takrat obveščen, da naj bi ura merila raven kisika v krvi, ne da bi upoštevala barvo kože.

Tožba se med drugim sklicuje na raziskovalce, ki so med pandemijo kitajskega virusa s pomočjo kartotek bolnikov dokazali, da so pulzni oksimetri rasistični. Obstajajo tudi poročila o neskladjih glede na raso pri merjenju kisika v krvi, če uporabljaš omenjene medicinske pripomočke, ki so več kot očitno namenjeni belcem.

Apple je odgovoril na svoji spletni strani, češ da njegova aplikacija Blood Oxygen za merjenje kisika v krvi »ni namenjena medicinski uporabi« in da je ne bi smeli uporabljati za samodiagnoze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine