21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Anglija se sooča z grožnjami islamske skupnosti, potem ko je učitelj razredu pokazal sliko preroka Mohameda. Mu grozi usoda Samuela Patyja iz Francije?

Piše: A. S.

V angleškem mestu Batley v okraju West Yorkshire se je muslimanska skupnost, ki predstavlja v tem mestecu že kar 41 odstotkov prebivalstva močno razburila, potem ko je v lokalni gimnaziji učitelj svojim učencem v sklopu verske izobrazbe pokazal sliko preroka Mohameda. Spomnimo se, zaradi istega dejanja je bil konec prejšnjega leta v Parizu napaden in obglavljen francoski učitelj Samuel Paty.

Kot je bilo za pričakovati v današnji eri politične korektnosti, se je ravnatelj gimnazije že opravičil lokalnim muslimanom, učitelj pa je bil suspendiran. Prav tako naj mu je bila potem, ko je neka islamistična skupina objavila njegove osebne podatke na spletu, dodeljena policijska zaščita, trenutno pa se nahaja na skrivni varni lokaciji.

Vendar pa z opravičilom muslimanska skupnost ni zadovoljna, saj zahteva nadaljnje postopke proti učitelju, ki si je sredi domnevno demokratične države drznil uveljavljati pravico do svobode govora in izražanja. Imam iz Al-Hakim inštituta iz Bradforda, Adil Shahzad opozarja, da bo imelo učiteljevo dejanje posledice, če ne bo primerno kaznovan. Lokalni predstavniki islamske skupnosti so prav tako najavili, da bodo premierju Borisu Johnsonu pismo, v katerem bodo zahtevali, da Britanija pokaže spoštovanje do islama, če ne želi doživeti usodo Francije.

Gimnazija Batley je sicer primer demografske zamenjave v praksi, saj tri četrtine učencev predstavljajo etnične manjšine, v menzi pa strežejo samo halal obroke. Žal je to le eden izmed mnogih primerov posledic velike demografske zamenjave, omenjeni »škandal« pa le potrjuje dejstvo, da je »multikulturno« sožitje samo neuresničljiva liberalna utopija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine