31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Ameriški Slovenci se pripravljajo na svoj največji letni festival Slovenefest

Piše: C. R., STA

Ameriški Slovenci se pripravljslovajo na svoj največji letni kulturni festival Slovenefest, ki ga organizira društvo Slovenska narodna podporna jednota (SNPJ) pri naselju Enon Valley v zvezni državi Pensilvaniji na meji z državo Ohio. Letošnji festival bo že 40. po vrsti in bo potekal od 7. do 9. julija.

SNPJ je največje slovensko društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1904 predvsem za potrebe zdravstvenega zavarovanja slovenskih priseljencev.

Slovenski izseljenci so si v 70. letih prejšnjega stoletja pri Enon Valley postavili počitniško središče. To je bilo del občine North Beaver Township, kjer ob nedeljah ni bilo mogoče kupiti alkohola, in Slovenci so se odcepili ter na 200 hektarjih ustanovili posebno občino S.N.P.J., ki je s 15 prebivalci najmanjša v ZDA.

Občina S.N.P.J. ima kulturni dom in številne rekreacijske objekte vključno z bazenom in počitniškimi hišicami, ki se napolnijo poleti, predvsem pa v času festivala Slovenefest.

V okviru festivala potekajo izbor za miss Slovenefest, tekmovanje proizvajalcev klobas, plesi in predstavitve slovenske kulturne dediščine.

Ponavadi pride okrog 20 orkestrov polka glasbe. Letos bo ponovno potekal tudi sejem slovenske hrane.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine