9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Ameriški senat krivdo za Hašodžijev umor soglasno pripisal savdskemu princu bin Salmanu

Ameriški senat je v četrtek soglasno potrdil resolucijo, ki savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu pripisuje odgovornost za umor novinarja Washington Posta savdskega rodu Džamala Hašodžija. Večina senatorjev je glasovala tudi za resolucijo za odvzem podpore savdski vojni v Jemnu.

Hašodžija so pred dvema mesecema ubili v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Predsednik ZDA Donald Trump ne sprejema odgovornosti savdskega prestolonaslednika ne glede na ugotovitve njegove lastne obveščevalne agencije Cia, da je bin Salman v najmanjši meri vsaj vedel, da se umor pripravlja, če ga že ni naročil. Trump trdi, da je prodaja orožja Savdski Arabiji bolj pomembna skupaj z ohranitvijo pomembnega zavezništva na Bližnjem vzhodu.

Resolucijo za odvzem podpore savdskemu posredovanju v Jemnu sta predlagala neodvisni demokrat Bernie Sanders iz Vermonta in republikanec Mike Lee iz Utaha. Slednji je dejal, da je Hašodžijeva smrt usmerila pozornost senatorjev na dejstvo, da so bili zavedeni v vojno v Jemnu. “Hašodžijev primer je pokazal, da savdski režim morda ni režim, ki mu morajo ZDA navdušeno slediti v boj,” je dejal Lee.

Savdska Arabija vodi sunitsko koalicijo držav proti šiitskim upornikom v Jemnu, ki je v letih bombardiranja ustvarila trenutno največjo humanitarno krizo na svetu. Za resolucijo Sandersa in Leeja so glasovali vsi demokrati in nekaj republikancev za izid 56 proti 41.

Resolucija je potrjena in predstavlja moralno zaušnico tako Trumpu kot Savdski Arabiji, vendar ne več kot to, saj republikansko vodstvo v predstavniškem domu onemogoča njeno sprejetje.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentukyja in predsednik odbora za mednarodne odnose Bob Coker iz Tennesseeja sta glasovala proti resoluciji, ker je 70 let partnerstva med ZDA in Savdsko Arabijo zelo pomembnih, še posebej v regiji, kot je Bližnji vzhod.

Sta pa kolege pozvala, naj podprejo obsodbo Hašodžijevega umora in naprtitev odgovornosti bin Salmanu. Resolucija od Rijada zahteva, naj poskrbi za ustrezno odgovornost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine