-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Ameriški predsednik Trump si je ogledal pogorišča v Kaliforniji, ob tem ni spremenil svojega stališča do »globalnega segrevanja«

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto obiskal območja na severu zvezne države Kalifornija, ki ga je prizadel uničujoči požar. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da po najhujšem požaru v zgodovini Kalifornije še vedno pogrešajo več kot 1200 ljudi.

 

“Nihče si ne bi nikoli mislil, da se bo to zgodilo,” je dejal Trump pred zoglenelimi zgradbami v mestu Paradise, ki je v celoti pogorelo.

“Zelo žalostno je videti to. Kar se tiče življenj, nihče pravzaprav še ne ve. Imamo določeno številko, vendar imamo še veliko ljudi, ki so pogrešani,” je dodal.

Kalifornijske oblasti so potrdile, da so požari po vsej zvezni državi zahtevali najmanj 79 smrtnih žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šerif okrožja Butte Kory Honea je dejal, da so reševalci v soboto našli še pet trupel, s čimer se je število žrtev požara, imenovanega Camp, povzpelo na 76. Pogrešanih je 1276 ljudi, njihovo število se je od petka povečalo za 265.

Požar, imenovan Woolsey, ki pustoši blizu Los Angelesa, je po podatkih oblasti zahteval tri življenja.

Trump je po pristanku v letalski bazi s helikopterjem preletel prizadeto območje, nato pa je pristal na letališču Chico v okrožju Butte. Kolona vozil s predsednikom se je nato odpeljala v pol ure oddaljeni Paradise, kjer se je Trump lahko na lastne oči prepričal o razsežnostih katastrofe.

Pridružili so se mu kalifornijski guverner Jerry Brown, novoizvoljeni guverner Gavin Newsom in direktor zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long.

Trump je bil deležen kritik zaradi komentarjev na Twitterju o požarih, v katerih je krivdo za ognjeno stihijo pripisal slabemu upravljanju gozdov in zagrozil z ukinitvijo zveznih sredstev v ta namen.

Stoječ sredi pogoriščem je Trump dejal, da so vsi “na isti poti”. “Kar je treba narediti, se dela,” je pristavil Brown. Pozneje je Trump na srečanju s predstavniki gasilcev v Chicu razmere opisal kot “popolno katastrofo”.

Trump, ki je skeptičen do podnebnih sprememb, je na novinarsko vprašanje, ali so se v luči požarov njegova stališča do tega vprašanja spremenila, odgovoril: “Ne, ne!”

Po podatkih kalifornijskih oblasti sta požara Camp in Woolsey uničila več kot 100.000 hektarjev površine in preko 10.000 stanovanjskih in drugih zgradb. V soboto je bilo 55 odstotkov požara Camp pod nadzorom gasilcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine