16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ameriški predsednik Donald Trump: ZDA ne bodo nikoli socialistična država!

Ameriški predsednik Donald Trump je v sinočnjem govoru o položaju v državi povezal nadaljevanje ekonomske blaginje ZDA s prenehanjem preiskav proti njemu, kar je presenetilo tudi njegove republikance, ki so sicer govor, kot poroča STA, redno prekinjali z aplavzi.

 

“Edino kar lahko ustavi ameriški gospodarski čudež so neumne vojne, politika ali smešne strankarske preiskave. Če bo mir in zakonodaja, potem ne more biti vojn in preiskave. Tako enostavno ne gre,” je med govorom presenetil Trump, ko je povezal preiskave njegove predsedniške kampanje, vlade in njega samega z vojno in mirom.

Govor je potekal po standardnem scenariju. Republikanci so intenzivno vstajali in ploskali, demokrati pa so sedeli, gledali na uro in ohranjali moči za prihajajoče prepire s predsednikom.

Republikanci so mu navdušeno ploskali, ko je pozval k prepovedi splava v pozni nosečnosti in dejal, da v državi New York sedaj dovoljujejo pobijanje rojenih otrok.

Za Trumpom sta sedela podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vstajal in Pelosijeva, ki je večinoma sedela in ob Trumpovi omembi gospodarskega čudeža in preiskav vidno zavila z očmi.

Glede zunanje politike je omenil, da Severna Koreja 15 mesecev ni preizkusila jedrskega orožja in napovedal, da bo njegov drugi vrh s predsednikom Kimom Jongom-unom 27. in 28. februarja v Vietnamu.

Ob tem je menil, da bi bile ZDA danes v vojni s Severno Korejo, kar je preprečila le njegova izvolitev na položaj predsednika.

Pohvalil se je, da bodo članice zveze Nato zaradi njega povečale porabo za obrambo za 100 milijard dolarjev.

Spomnil je na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država.

“V ZDA nastaja preplah zaradi pozivov za uvedbo socializma. Amerika je bila ustanovljena na svobodi in neodvisnosti, ne pa na vladni prisili, dominaciji in nadzoru. Rodili smo se svobodni in ostali bomo svobodni. Nocoj obnavljamo odločenost, da Amerika ne bo nikoli socialistična država,” je dejal in pognal republikance navdušeno na noge v aplavz in vzklike: “USA!, USA!”

Ponovno se je pohvalil s selitvijo veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in s premagovanjem Islamske države (IS), omenil pogajanja v Afganistanu, ki bodo omogočila umik ZDA in seveda ni pozabil na priljubljeno tarčo Iran, čeprav brez neke nove grožnje.

Napovedal je dogovor s Kitajsko glede trgovine in ponovno razglasil zmago glede novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Kongres je zaprosil naj potrdi zakon o recipročnih carinah, da ZDA udarijo carine na uvoz iz vseh držav, ki zaračunavajo carine ZDA.

Pohvalil se je s povečanjem porabe za vojsko, napovedal nadaljevanje porabe za protiraketno obrambo in omenil, da je umaknil ZDA od pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ker je Rusija pogodbo kršila. Morda bo kakšna nova pogodba. Če ne, pa bodo ZDA krepko presegle oborožitveno porabo od vseh drugih držav, kar sicer že zdavnaj počnejo.

Govor bi moral biti že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odvzela povabilo dokler ne obnovi financiranja lastne vlade. Trump je to storil vsaj začasno do 15. februarja in v govoru, ki ga je Bela hiša napovedovala kot mirovno ponudbo demokratom nadaljeval s trditvami o veliki nacionalno-varnostni krizi na južni meji, ki jo lahko reši le njegov zid.

Po Trumpovem govoru so sledili kar trije demokratski odgovori. Glavnega je podala lanskoletna kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams, na družabnih medijih je svoje povedal senator Bernard Sanders, v Španščini pa je Američane nagovoril pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine