1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ameriški odposlanec poziva Rusijo, naj izpusti ukrajinsko posadko

Posebni ameriški odposlanec za ukrajinski konflikt Kurt Volker je danes pozval Rusijo, naj izpusti 24 ukrajinskih mornarjev, ki so jih priprli prejšnji mesec. Po njegovi oceni, bi jih morala Rusija v znak dobre volje izpustiti najkasneje do pravoslavnega božiča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volker je svoje izjave podal v nedeljo v okviru intervjuja za ukrajinsko televizijo, ki jo je zanimalo, ali bi morali svobodo mornarjev zagotoviti do pravoslavnega božiča v začetku januarja.

“Mislim, da bi morali. In mi vsi pozivamo Rusijo, naj to stori. Morali bi jih izpustiti v znak dobre volje in če bo temu tako, upam, da bomo lahko gradili na tem in dobili nek zagon,” je odgovoril.

Moskva do sedaj zavračala kakršnekoli zunanje pozive k izpustitvi ukrajinskih mornarjev. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno dejal, da je usoda mornarjev v rokah ruskega pravosodja.

Ruska obalna straža je 25. novembra v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih 24 ukrajinskih mornarjev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine