7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Ameriški general: Po razpadu Sovjetske zveze bo sledil razpad Ruske federacije

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Upokojeni visoki ameriški general Ben Hodges je prepričan, da smo priča začetku konca Ruske federacije v sedanji obliki. Opozarja, da moramo biti na to pripravljeni, saj tudi na razpada Sovjetske zveze nismo predvideli. 

“Mislim, da bi morali vojni cilji Združenih držav vključevati “de-imperializacijo” Rusije. Kot je danes videti, se mi zdi, da gledamo konec Ruske Federacije. Na to moramo biti pripravljeni… Na razpad Sovjetske zveze nismo bili pripravljeni,” je na socialnih medijih zapisal upokojeni general.

Hodges je izjavo podal v odzivu na mnenje nekdanjega ameriškega ambasadorja pri NATU Kurta Volknerja, ki je dejal, da se ruske imperialistične vojne niso začele v Ukrajini, temveč je do njih prišlo že prej v Gruziji, kjer so še vedno prisotni.

Hodges se ponaša s skoraj 40-letno kariero v ameriških oboroženih silah. V preteklosti je zasedal vodilne pozicije v času vojaških operacij v Iraku in Afganistanu. Med leti 2014 – 2017 pa je bil vodja ameriških sil v Evropi. Svojo kariero je zaključil leta 2018. Trenutno je zaposlen kot analitik možganskega hrusta Center za analizo evropskih politik (CEPA). 

Zemljevid prikazuje razliko v velikosti med Rusijo Sovjetska zvezo, ki je pred razpadom leta 1989 vključevala tudi bele površine. (Foto: wikimedia commons)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine