10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Ameriški general opozarja: Boj proti Islamski državi še zdaleč ni končan

Ameriški general Joseph Votel je danes v ameriškem kongresu priznal, da boj proti skrajni skupini Islamska država še zdaleč ni končan. Po njegovih besedah džihadisti še niso zlomljeni in so pripravljeni na ponoven vzpon, čeprav so v Siriji ostali brez ozemlja.

 

“Fizično skrčenje kalifata je veličasten vojaški dosežek, vendar boj proti IS in nasilnemu ekstremizmu še zdaleč ni končan in naša misija ostaja enaka,” je dejal poveljnik ameriških sil na Bližnjem vzhodu.

“Prebivalstvo IS, ki je bilo evakuirano iz preostankov kalifata, v veliki meri ostaja neskesano, nezlomljeno in radikalizirano. Še naprej se bomo morali boriti proti tej razpršeni in razdeljeni organizaciji,” je dodal.

Votel je v odboru predstavniškega doma za oborožene sile še povedal, da so tuji borci IS in njihove družine, zajeti v Siriji, latentna grožnja, in pozval države, iz katerih prihajajo, naj se soočijo s tem problemom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Po mojem mnenju gre za resen generacijski problem, ki bo, če ne bo obravnavan ustrezno, zasejal seme bodočega nasilnega ekstremizma,” je opozoril general.

Ameriški predsednik Donald Trump je že pred skoraj tremi meseci razglasil zmago nad IS in nepričakovano napovedal umik ameriških sil iz Sirije. Pod pritiskom kongresa in Pentagona je sicer spremenil svoje načrte in minuli mesec pristal, da bo v Siriji ostalo okoli 200 ameriških vojakov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine