2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ameriški državni sekretar pozval Libanon k oddaljitvi od Irana – v Libanonu namreč deluje šiitsko skrajno gibanje Hezbolah

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je danes v Bejrutu Libanon pozval, naj se oddalji od Irana. Pri tem je bil kritičen predvsem do vloge šiitskega gibanja Hezbolah, ki ga podpira Teheran in ima v libanonski vladi tri ministre. Libanonski zunanji minister Gebran Bassil je medtem zatrdil, da Hezbolah ni teroristična organizacija.

 

 

“Libanon in Libanonci so pred izbiro: ali bodo šli naprej kot neodvisen in ponosen narod ali pa bodo temačnim ambicijam Irana in Hezbolaha dovolili, da jim bodo narekovale prihodnost,” je na novinarski konferenci z libanonskim kolegom povedal Pompeo.

ZDA bodo po njegovih besedah še naprej uporabljale vsa miroljubna sredstva, ki jih imajo na voljo pri preprečevanju financiranja ter zlorabe vladnih položajev in vpliva s strani Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bassil je sicer pogovore s Pompeom označil za konstruktivne in pozitivne, a se z njim ni strinjal. “Hezbolah je libanonska stranka, ne teroristična skupina, ima široko javno podporo,” je povedal. “Ne želimo, da bi bili naši odnosi z ZDA oslabljeni. Želimo sodelovati, da bi rešili probleme, vključno z vprašanjem Hezbolaha,” je poudaril.

Ameriški zunanji sekretar je tudi na srečanjih z drugimi predstavniki Libanona izražal zaskrbljenost zaradi vloge Hezbolaha v Libanonu. Med drugim se je srečal z libanonskim predsednikom Michelom Aounom in premierjem Saadom Haririjem. Proti tej šiitski milici, ki jo imajo za teroristično organizacijo, so sicer ZDA uvedle tudi sankcije.

Pompeo se je v Libanonu ustavil v okviru svoje bližnjevzhodne turneje. V Bejrut je prispel iz Izraela.

Zadnje novice

Sorodne vsebine