13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Ameriški Bloomberg: “Orban je pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU”

Če je bila Orbanova zmaga v nedeljo na madžarskih parlamentarnih volitvah razočaranje za levičarje v Evropi in svetu, pa je v resnici samo odraz realnega stanja krize, v katero so Evropo pahnili ravno levičarji. Ameriški Bloomberg poroča, da je madžarski premier pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU, ki onemogoča, da bi bruseljski aparatčiki poteptali vsakršno opozicijo.

 

Madžarski premier Viktor Orban je pogosto označen za črno ovco Evrope, izjemo, ki daje slab zgled drugim. Po njem naj bi se zgledovali poljski, slovaški in češki nacionalisti, poroča Bloomberg in dodaja, da s tem Orban vliva pogum drugim “obrobnim skrajno desnim (strankam) v zahodni Evropi.”

Ob zmagi Orbanove Fidesz, s katero si je zagotovil tudi ustavno večino, so mu med prvimi čestitali voditeljica Nacionalne fronte Marine Le Pen, ena vodilnih v nemški AfD Beatrix von Stroch in nizozemski voditelj Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders. Kar naj bi nakazovalo premik političnega koordinatnega sistema v desno.

Desnica po Evropi vedno močnejša
Ta trditev naj bi bila podkrepljena z dejstvom, da je Orbanova stranka desnosredinska tako v Evropi kot tudi na Madžarskem. Fidesz je v Evropskem parlamentu del Evropske ljudske stranke, katere del je tudi CDU Angele Merkel. Vso srečo na volitvah mu je tako zaželel tudi eden od potencialnih naslednikov Merklove, nemški minister za zdravje Jens Spahn. “Veliko je kritik čez Viktorja Orbana, a on izvaja evropski zakon na mejah in ščiti evropske meje,” je povedal Spahn.

Dejstvo je, da desnica po Evropi postaja vse močnejša. Za razliko od levega političnega pola dejansko nagovarja ljudi in se ukvarja s temami, za katere jim je mar. Tako Orban v Avstriji med svoje politične zaveznike šteje kanclerja Sebastjana Kurza in njegovo Ljudsko stranko.

Tudi med njegovimi nasprotniki je veliko posnemovalcev. Nizozemski premier Mark Rutte lahko označuje Orbanov odziv na migrantske kvote kot “sramoten”, a to ni ustavilo njegove lastne vlade, da ne bi posnemala Orbana.

Legitimnost ustavne večine
Fidesz je dobil ustavno večino na volitvah, ki se jih je udeležilo 69 odstotkov vseh volivcev. Odstotek je višji kot leta 2014, ko je volilo 62 odstotkov vseh volivcev. Stranka si je zagotovila ustavno večino. Njihova legitimnost postavlja pod vprašaj delo njihovih nasprotnikov.

“Orban je pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU,” so zapisali pri Bloombergu. Bruseljski aparatčiki so prisiljeni sklepati kompromise, potem ko bi še nedavno lahko samo poteptali vsakršno opozicijo. EU se ne more boriti proti vedno trši desni sredini, ki raste na vseh straneh. Poljska, Avstrija in Italija so samo zadnji od naštetih primerov.

Vse to pa še vedno ni dovolj. Evropski birokrati namesto, da bi skušali doumeti, za kaj gre, razmišljajo samo o tem, kako bi desnico, ki se bori za ljudstvo, omejevali. V takih pogojih Orban in njegovi zavezniki ne samo da bodo imeli ustavno večino, kmalu bodo imeli tudi Bruselj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine