4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Ameriške sankcije proti Iranu stopile v veljavo

Začel je veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu. Davi od 6. ure po srednjeevropskem času je prepovedano poslovanje z iranskimi finančnimi ustanovami, trgovina z dragocenimi kovinami ter sodelovanje z iranskim avtomobilskim sektorjem. ZDA so tudi odpravile določena dovoljenja za uvoz dobrin iz Irana, zlasti perzijskih preprog in hrane, poroča STA.

Ostrejše bodo sankcije po 5. novembru, zlasti s prepovedjo trgovanja z iransko nafto. Sankcije bodo doletele iransko logistiko pa tudi finančno industrijo s centralno banko na čelu. Prav tako naj bi takrat začela veljati prepoved sodelovanja ameriških podjetij s tujimi podjetji, ki bi še sodelovala z Iranom.

Sankcije ZDA uvajajo v skladu z odstopom od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij.

ZDA Iranu očitajo, da načrtno destabilizira države na Bližnjem vzhodu, kot sta Jemen in Sirija, in čeprav to ni formalno del jedrskega sporazuma, je bil to za ameriškega predsednika Donalda Trumpa zadosten razlog, da se je maja odločil za njegovo odpoved.

Iran je zaradi ponovne uvedbe sankcij vložil pritožbo proti ZDA na Meddržavnem sodišču v Haagu. Teheran želi s pritožbo doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij. V Teheranu trdijo, da ZDA s svojimi dejanji kršijo mednarodne obveznosti.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer v ponedeljek zagotovil, da bo njegova država kljub ameriškim sankcijam spoštovala jedrski sporazum. Je pa zavrnil poziv ZDA k novim pogajanjem o iranskem jedrskem programu, medtem ko uvajajo sankcije, češ da ni smiseln.

Iran in preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 – Velika Britanija, Nemčija, Francija in Kitajska – si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat. Kljub temu bodo morala podjetja iz vsega sveta sedaj izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA.

Zunanji ministri držav članic EU, vključno s Slovenijo, so sredi julija potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij. V ponedeljek pa so visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini ter zunanji ministri držav podpisnic sporazuma zagotovili, da si bodo prizadevali za ohranitev “učinkovitih finančnih kanalov” z Iranom in izrazili odločenost zaščititi evropska podjetja, ki bodo poslovala z Iranom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine