14.6 C
Ljubljana
petek, 27 maja, 2022

Ameriška zvezna država Južna Dakota sprejela zakon, ki prepoveduje transspolnim športnikom tekmovanje v ženskih disciplinah

Piše: A. S.

Zvezna država Južna Dakota v ZDA je že deseta država, ki je sprejela zakonodajo, ki transspolnim »ženskam« prepoveduje tekmovanje v ženskih disciplinah šolskih lig.

Zakonodajo je sprejel odbor za državne zadeve, ki je večinoma republikanski. Sestavlja ga devet članov, od katerih je le demokrat Troy Heinert glasoval proti. Zakon je podprla tudi republikanska guvernerka Kristi Noem. Sicer iz ZDA prihaja vse več zgodb kjer se mlade tekmovalke iz različnih športnih disciplin pritožujejo zaradi transseksualnih tekmovalcev. Nova zakonodaja tako določa, da morajo športniki in športnice tekmovati v moštvu, ki se sklada z njihovim spolom ob rojstvu.

Zakonodaja bo prav tako omogočala športnicam, da tožijo šolo ali šolski odbor in športna društva, če so bile posredno ali neposredno oškodovane, ker so morale na atletskih tekmovanjih tekmovati s transspolnimi tekmeci. Republikanska guvernerka Noem je ob tem izjavila: »Zdrav razum nam govori, da imajo moški nepošteno fizično prednost pred ženskami v atletskih tekmovanjih«.

Sorodne vsebine