14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Amerika, Amerika …

Piše: Damian Ahlin

V Španiji se osvojitev Amerike obravnava kot zgodovinski mejnik, v resnici pa je šlo za brutalno in krvavo invazijo, zaradi katere bi se morali sramovati.

Ne, španski zgodovinar Antonio Espino López nerad govori o odkritju ali osvojitvi Amerike.

Glagol vdreti je veliko bolj nedvoumen in morda celo pravilen. Pomeni nasilno vstopiti ter nenavadno in nepravilno zasedati prostor. To se je zgodilo v primeru Amerike, pravi profesor sodobne zgodovine na Avtonomni univerzi v Barceloni, specialist za zgodovino vojskovanja v novem veku in špansko osvajanje Amerike.

Razumljivo je, da se Espino López izogiba izrazom osvajanje ali odkrivanje. V knjigi La invasión de América: una historia de violencia y destrucción, – Invazija na Ameriko: zgodba o nasilju in uničenju-, razkriva kulturo terorja, ki so jo Španci uporabljali ob vdoru na ameriško ozemlje.

Amputiranje rok, usmrtitve na grmadah, obglavljenje, obešanje, odpiranje in zapiranje prostorov v katere so v ljudi metali velike bojne pse, spolne zlorabe žensk in deklet ter pokoli so bile nekatere od metod, ki so jih Španci uporabljali za podrejanje lokalnega prebivalstva, navaja Espino López v svoji knjigi.

Vir: BBC

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine