7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Američane posvarili pred potovanji s turističnimi križarkami po Aziji, saj to povečuje nevarnost okužb z koronavirusom

V Slovenijo sta se vrnila še dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Test na okužbo z novim koronavirusom je bil tudi ob vrnitvi negativen in sta sedaj preventivno v 14-dnevni samoizolaciji na domu. V sosednji Italiji je medtem covid-19 vzel dve življenji, predsednik SDS Janez Janša pa je pozval vlado k sklicu Sveta za nacionalno varnost.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je na skupni novinarski konferenci s predstavnicama ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdil, da sta se z Japonske v Evropo danes slovenska državljana vrnila z evakuacijskim italijanskim letalom skupaj z državljani osmih članic EU. Vzleteli so iz Tokia, nato pa sta se prek Berlina v Slovenijo vrnila skupaj s hrvaškim državljanom s komercialnim letalom. Po pristanku na mariborskem letališču so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila oba znova negativna.

“Polet je organizacijsko, sicer z rahlo časovno zamudo, potekal tako, kot je bilo načrtovano,” je povedal Šter. Ob tem je izpostavil, da Slovenija ravna z najvišjo možno odgovornostjo.

Tako kot prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta se domov vrnila v četrtek, bosta tudi potnika, ki sta se vrnila danes, pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom, je povedala Maja Sočan z NIJZ. Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali. “Čeprav sta bila zdaj negativna, ju bomo naprej testirali, da bomo lahko popolnoma prepričani, da smo na varni strani,” je dejala Sočanova.

Za samoizolacijo na domu so se po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek odločili po dobri preučitvi situacije potnikov, ki so se vrnili v Slovenijo, in ugotovili, da imajo pogoje za izolirano bivanje. Po zagotovilih pristojnih so premislili podrobnosti bivanja v karanteni.

Kot je pojasnila Sočanova, jim mora nekdo prinesti hrano in druge potrebščin tako, da ne pride z njimi v neposreden stik. “Če se bo sproti pojavil kak problem, ga bomo reševali na način, da se bo zmanjšalo tveganje za kakršenkoli prenos okužbe,” je napovedala in hkrati poudarila, da se moramo zavedati, da so to, glede na dosedanja testiranja, zdrave osebe.

Slovenske pristojne službe so tudi v stalnem stiku s Slovencema, ki sta okužena z novim koronavirusom in sta trenutno v bolnišnici na Japonskem. “Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata,” je Repar Bornškova opisala njuno stanje. Dvakrat na dan se tudi slišita s slovenskim infektologom.

Danes sicer mineva šesti dan, odkar so jima na Japonskem odvzeli bris. “Bilo je rečeno, da bosta v bolnišnici 12 dni. Preden bi eventualno lahko odšla, je treba v razmaku najmanj 24 ur opraviti dve testiranji, ki morata biti negativni,” je pojasnila. Zaenkrat novih podatkov o njuni vrnitvi tako še ni.

S slovenskima potnikoma se je danes do mariborskega letališča pripeljal tudi hrvaški državljan z ladje, ki so ga takoj po sestopu z letala prevzeli predstavniki hrvaških oblasti. Preventivno je sedaj v 14-dnevni karanteni v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni. Odvzeli so mu bris, ki je bil negativen. Po besedah zdravnika, ki skrbi zanj, tudi nima nobenih simptomov okužbe in se počuti dobro.

Predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, pričakuje tudi ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Pričakuje tudi sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.

Do njegovega poziva prihaja tudi na dan, ko so iz sosednje Italije poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

V severnih deželah Veneto in Lombardija so potrdili že okoli 50 primerov okužb z novim koronavirusom, v Venetu 12, v Lombardiji 39. V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Številne okužbe posredno ali neposredno izvirajo od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Ta sicer ni bil okužen. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.
Število novih okužb s koronavirusom je medtem na Kitajskem močno upadlo, saj so v 24 urah zabeležili samo 397 novih primerov. Umrlo je 109 ljudi. V celinskem delu Kitajske je z omenjenimi novimi primeri skupno število potrjenih okužb doseglo 76.288, umrlo je 2345 ljudi.

O velikem povečanju okužb medtem poročajo iz Južne Koreje, kjer so se več kot podvojile na 433. Potrdili so 229 novih primerov okužb in drugo smrtno žrtev. V Iranu so medtem potrdili peto smrtno žrtev koronavirusa, število okužb je naraslo na 28.

Namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za konzularne zadeve Ian Brownlee je v petek Američane posvaril pred potovanji s turističnimi križarkami po Aziji, saj da to povečuje nevarnost okužb z koronavirusom, bodoče evakuacije ameriških potnikov s takih ladij pa niso zajamčene. Število okuženih Američanov je od petka naraslo na 34, od tega jih je 21 okuženih prišlo iz tujine. Med njimi jih je 18 s križarke Diamond Princess, s katere so ZDA evakuirale več kot 300 Američanov.

Podatki mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA medtem kažejo, da bi letalske družbe, ki poslujejo v azijsko-tihomorski regiji, lahko letos zaradi upada prometa zaradi koronavirusa izgubile skupno 27,8 milijarde dolarjev (25,8 milijarde evrov).

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine