13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Amazon Studio snema novo nadaljevanko Gospodar Prstanov, ki naj bi vključevala multikulturno igralsko zasedbo

Piše: Andrej Sekulović

Gospodar prstanov velja za eno najznačilnejših del epske fantastike. Zato ne preseneča, da je 15 let po izidu zelo uspešne filmske trilogije režiserja Petera Jacksona Amazon studio leta 2017 naznanil, da bodo snemali novo serijo Gospodar prstanov.

Vendar pa žal v zabavni industriji trenutno prevladujejo trendi, ki namesto talenta in scenografije, ki najbolj ustreza zgodbi, postavljajo na prvo mesto raznolikost in vključevanje raznih etničnih in spolnih “manjšin” v filme in serije, vključujoč tiste, ki prikazujejo evropske mite ali zgodovino. Amazon studio pa pri tem ni nobena izjema.

V mnogih filmih in nadaljevankah, ki se ukvarjajo s popolnoma evropskimi temami smo tako zadnja leta priča naraščajočemu številu temnopoltih ali azijskih igralcev, ki velikokrat upodabljajo ravno like iz evropske zgodovine ali folklore. V letih po izidu Jacksonovih filmov je bilo iz strani liberalne levice slišati več kritik, da so filmi »preveč beli«. Glede na trenutno igralsko zasedbo nove serije pa je očitno prišel čas, da se odpravi ta »napaka«. Verjetno so se pri Amazon studiu odločili, da je treba Tolkienove mite posodobiti z modernimi časi multikulturalizma. Več igralcev in igralk, ki naj bi imeli pomembne vloge v prihajajoči nadaljevanki je ne-evropskega izvora. Seveda moramo dopuščati možnost, da bodo ti igralci upodabljali »negativne« like iz Tolkienovega univerzuma, od katerih imajo nekateri, sodeč po opisih v knjigah, orientalne in afriške značilnosti. Vendar pa je žal to malo verjetno, sploh glede na obtožbe “rasizma” s katerimi se v dobi politične korektnosti soočajo Tolkienova dela. Igralska zasedba tako do sedaj vključuje igralce in igralke, ki naj bi poskrbeli za “raznolikost” sicer “pustega” Srednjega sveta, ki odraža evropske karakteristike. Med njimi so: Cynthia Addai-Robinson, Maxine Cunliffe, Thusitha Jayasundera, Alex Tarrant, Sara Zwangobani in drugi.

Rase in ljudstva Tolkienovega Srednjega sveta imajo svoje specifične značilnosti in živijo, z eno ali dvema izjemama, v homogenih družbah. Zato vpeljevanje multikulturalizma, kot ga poznamo danes, nikakor ni v skladu s knjigami. Seveda moramo počakati do izida serije, datum katerega še ni znan, preden smo lahko prepričani, če so takšni razlogi za skrb utemeljeni. Vendar pa je treba opozoriti tudi na dejstvo, da so ustvarjalci serije naznanili, da bo le ta vključevala tudi »odrastlo vsebino«, kar pomeni verjetno kup spolnih prizorov, ki pa so prav tako nekaj česar ne zasledimo v knjigah, saj se njihovemu avtorju ni zdelo pomembno takšnih zadev poudarjati. Tolkien je želel s svojimi knjigami navdihniti bralce, ter jim prenesti določena moralna sporočila in vprašanja dobrega in zla. Vendar pa se zdijo takšne stvari producentom verjetno dolgočasne, zato dodajajo stvari, ki bodo smisel zgodb obrnile na glavo.

Dogajanje v seriji bo sicer postavljeno v obdobje drugega veka Srednjega sveta, ko so vilinci ustvarili prstane moči in ko so ljudje iz otoka Numenor bili velike vojne s Sauronom. Tako kot filmi, se snemajo v Novi Zelandiji, datum izida pa je zaenkrat še neznan.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine