5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Alžirija Španiji zagrozila s prekinitvijo dobave zemeljskega plina

Piše: Ivan Šokić

Alžirija je zagrozila, da bo ustavila dobavo plina Španiji, če ga misli evropska država naprej prodajati Maroku. Medtem pa cene plina zaradi krize v Ukrajini in EU sankcijah proti Rusiji še naprej rastejo.

Alžirija ima druge največje zaloge zemeljskega plina v Afriki. Med drugim plin izvažajo tudi v evropske države, pred leti celo v Slovenijo. A zdaj v severnoafriški državi grozijo, da bodo ustavili dobavo zemeljskega plina Španiji, če misli evropska država plin pošiljati naprej v tretje države. Alžirci imajo še posebej v mislih Maroko s katerim so v sporu.

“Zemeljski plin dobavljen Španiji, katerega končna destinacija je karkoli drugega od določenega v pogodbah bo razumljen kot kršitevpogodbenih obveznosti,” so v sredo, 27. aprila 2022 sporočili z alžirskega ministrstva za energetiko. Tako poslovanje uradnega Madrida bi lahko pripeljalo tudi do prekinitve pogodbe o dobavi plina španskim uporabnikom, svarijo Ažlirci. Alžirsko podjetje Sonatrach je v letu 2021 v Španijo uvozilo več kot 40 odstotkov vsega zemeljskega plina.

Alžirija je že marca letos odpoklicala svojega veleposlanika v Madridu, ker je Španija v sporu med Alžirijo in Marokom glede Zahodne Sahare podprla Maroko. Obe afriški državi si lastita območje, Maroko želi Zahodni Sahari podeliti avtonomijo, medtem ko Alžirija podpira nacionalistični giobanje imenovano Polisarijska fronta, ki si prizadeva za neodvisnost teritorija na katerem živi več kot pol milijona ljudi. Zahodna Sahara se sicer razteza na 266 tisoč kvadratnih kilometrih, od česar je 80 odstotkov “države” okupirane. Preporosto rečeno, tako Maroko kot Alžirija si prizadevata povečati svoj vpliv nad območjem, ki v resnici ne pripada nikomur.

Do zaostrovanja razmer je med Alžirom in Rabatom je prišlo že lani, koje Alžirija prekinila diplomatske stike z Marokom in ustavila dobavo plina Španiji preko plinovoda, ki teče preko Maroka, od koder je tudi Maroko dobil večino zemeljskega plina. Alžirija trenutno Španiji dobavlja plin preko podvodnega plinovoda.

Februarja 2022 je špansko ministrstvo za energetiko potrdilo načrte za izvoz plina v Maroko. Po trditvah španskih oblasti plin, ki ga bodo dobavljali Maroku ne bo alžirski plin. Za Maroko bodo Španic kupili utekočinjen plin na mednarodnih trgih, ga izkrcali v Španiji in ga preko trenutno nerabljenega plinovoda poslali v Maroko. Del plinovoda po katerem bi se pretakal v Španiji utekočinjeni plin je v lasti Španije in Maroka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine