15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Ali so proizvajalci cepiv podkupili komisarja EU? Korupcijski škandal v Bruslju

Piše: Miklós Ómolnár

Razvija se eden največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropske unije. Ker je zgodba neprijetna, večina evropskih medijev, tiska, ki se ima za neodvisnega, kot običajno ne vidi, ne sliši, ne govori.

Stella Kyriakides, komisarka za zdravje, ki je podpisala zgrešene in zapoznele pogodbe EU o cepivih, se je zapletla v nesprejemljiv korupcijski škandal. Mnogi so že prepričani, da so jo podkupili proizvajalci cepiv.

Nepričakovano se je na skupnem računu komisarke EU za zdravje in njenega moža pojavilo več kot milijarda forintov, natančneje 4 milijoni evrov. Ciprski tisk že govori – citiram – o pasivnem podkupovanju.

Denar je pristal na družinskem računu komisarja prek državne banke Cyprus Cooperative Bank in v izogib škandalu so ga skušali prikriti kot posojilo.

To je zelo verjetno, saj komisar Evropske unije za zdravje nima nikakršnega jamstva za takšno posojilo. Kot je v poročilu že navedlo ciprsko računsko sodišče, Stella Kyriakides ne bo mogla vrniti tega velikega zneska niti iz svoje plače niti iz drugih virov, tj. OČITNO GRE ZA LAŽNO POSOJILO, KI JE KRINKA ZA KORUPCIJO.

Ali so proizvajalci cepiv podkupili komisarja EU? Korupcijski škandal v Bruslju

Stella Kyriakides se po razkritju poskuša na vse načine opravičiti. Poskuša prikazati, kot da denar, ki je očitno koruptiven, nima nobene zveze s pogodbami EU za cepiva. Poskuša odvrniti pozornost od dejstva, da so podjetja, ki proizvajajo cepiva, očitno razmetavala denar za podkupnine za pogodbe pod pogoji, ki so bili zanje ugodni in ki so omogočali zamude in ovire pri dobavi. Medtem bolj previdni ciprski časopisi še naprej objavljajo PASIVNO PODKUPOVANJE.

To ni prvič, da sta se evropska komisarka za zdravje in njena družina zapletla v korupcijski škandal na področju zdravstva. Pred leti so bili oni tisti, ki so, skriti za banko, privatizirali vse onkološko zdravljenje na otoku Cipru in nato, kot običajno, povišali ceno zdravljenja.

Ime družine, ki je obogatela na račun bolnikov z rakom, je v državi postalo splošno znano. Ko so razmere postale nevzdržne, je bila zadeva predložena ciprskemu parlamentu. Vsi poslanci razen enega so glasovali za nacionalizacijo zdravljenja raka in znižanje cen zdravljenja. Zdaj je komisarka Evropske unije za zdravje, podpisnica zdaj vsesplošno kritiziranih pogodb o cepivih…

Ta bi morala zdaj pojasniti, kako je na njenem bančnem računu pristalo 4 milijone evrov.

Bruselj je za zdaj tiho, Ali je to morda tišina pred veliko nevihto?

Vir: UME

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine