-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Ali lahko Al Kaida napade v Evropi?

Piše: Éva Hanagozó

Ta strah izhaja iz interne policijske korespondence, ki jo je pridobil belgijski časnik Het Nieuwsblad. Elektronsko sporočilo je posebej naslovljeno na službe, pristojne za migrantske centre, v njem pa so organi pozvani, naj prijavijo morebitne ekstremistične izjave ali novačenje.

Zaradi dogodkov v Afganistanu in prevzema oblasti s strani talibanov številni strokovnjaki menijo, da bi lahko bila zaradi vse večjega delovanja terorističnih skupin ogrožena ne le bližnja regija, temveč tudi Evropa. Nekateri pravijo, da grožnja ne bo prišla čez nekaj let. Hans-Jakob Schindler, direktor mednarodne neprofitne organizacije Counter Extremism Project, ki se bori proti terorizmu in ekstremistični ideologiji, je opozoril, da so talibani sicer obljubili, da bodo spoštovali pravice žensk in odpustili tistim, ki so se borili proti njim, niso pa se pripravljeni odreči svojim načelom:

To so isti skrajneži, ki so po rednih poročilih ZN v zadnjih letih ubili na tisoče Afganistancev.

Kljub zagotovilom talibanov nedavna poročila poudarjajo, da so še vedno povezani s teroristično organizacijo Al-Kaida in številnimi terorističnimi skupinami, povezanimi z Al-Kaido, ki delujejo v Afganistanu. Po poročilih tiska je Al Kaida še vedno dejavna v vsaj 15 afganistanskih provincah. Tudi britanski poslovni časopis Financial Times poroča, da se je po smrti Osame bin Ladna, enega od ustanoviteljev Al Kaide, pred desetimi leti grožnja skrajnih skupin v Afganistanu zmanjšala, vendar nikoli ni prenehala. Zaradi vrnitve talibanov se zahodni obveščevalni in obrambni krogi bojijo, da bi lahko Al Kaida izkoristila razmere za ponovno združevanje članov teroristične organizacije, kar bi povečalo možnost, da Afganistan ponovno postane središče za novačenje in usposabljanje radikalnih islamistov. Ken McCallum, direktor britanske notranje obveščevalne agencije MI5, je prejšnji mesec opozoril, da so zavezniške vojaške akcije sicer uničile infrastrukturo Al Kaide v državi, vendar bi teroristična organizacija še vedno lahko poskušala “vzpostaviti nove centre”.

Pričakujte ponovni vzpon Al Kaide in drugih manjših skupin, tudi v Afganistanu in Pakistanu.

– Guido Steinberg, strokovnjak za terorizem na Inštitutu za mednarodne in varnostne zadeve v Berlinu. Steinberg meni, da je v tej fazi nemogoče reči, kje se bodo te skupine pojavile.

Strokovnjak je dodal, da so džihadisti še posebej močni v Afganistanu, obstajajo pa tudi na Kavkazu, v Afriki in Jemnu. John Sawers, nekdanji vodja britanske tajne obveščevalne službe (SIS) MI6, je bil bolj previden: po njegovem mnenju so talibani zdaj osredotočeni na utrjevanje svojega položaja v državi in nimajo interesa, da bi država postala baza za mednarodni terorizem, saj imajo pomembne povezave, zlasti s Pakistanom, Iranom in Kitajsko. Belgijski tožilec Frédéric Van Leeuw je pred tem dejal, da sprememba oblasti v Afganistanu ne pomeni takojšnje nove teroristične grožnje, saj so se po njegovem mnenju talibani “sprva osredotočali na lokalne konflikte”. Vendar je dodal, da je grožnjo treba pričakovati v dveh do treh letih in da so nekateri talibanski privrženci morda že v Belgiji.

Dejstvo, da so strokovnjaki glede tega vprašanja razdeljeni in lahko le pogojno napovedujejo, je potrdil tudi Georg Spöttle, analitik madžarskega inštituta Nézőpont:

Talibani so obljubili vse, da bodo preprečili odhod ljudi iz Afganistana, saj bi s tem iz države odpeljal tudi kapital.

Hkrati je treba opozoriti, da se Evropska unija in Združene države Amerike niso pripravljene pogajati s talibanskimi voditelji na diplomatski ravni, medtem ko vlade sosednjih afganistanskih držav – Uzbekistana, Tadžikistana in Irana – čakajo. Strokovnjak je dodal:

Prezgodaj je napovedati, ali bodo talibani pokazali svoj nečloveški obraz in poskušali oblikovati novo vlado enotnosti.

 

Vir: Magyar Nemzet

Zadnje novice

Sorodne vsebine