8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ali bo z različico omicron res konec pandemije?

Piše: Jože Jan

Varianta koronavirusa omicron je bila odkrita sredi novembra 2021 v Južni Afriki in se je hitro razširila po vsem svetu. Vendar je po izjavah Svetovne zdravstvene organizacije vstopila v novo fazo, ki bi lahko vodila do konca pandemije v Evropi.

»Možno je, da se Evropa bliža koncu pandemije,« je za tiskovno agencijo AFP v nedeljo izjavil Hans Kluge, regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo. To se bo zgodilo, ko bo minil val okužb, ki jih povzroča ta varianta, zaradi katere bo po navedbah WHO v prihodnjih tednih zbolela več kot polovica prebivalcev evropske celine.

»Takoj, ko bo omicronski val popustil, bo nekaj tednov ali mesecev splošna imuniteta, bodisi zaradi cepljenja bodisi zaradi prebolenja, pa tudi zaradi sezonskega zmanjšanja okužb,« je dejal Kluge. WHO upa, da bo to zagotovilo obdobje miru. Covid-19 se bo verjetno znova pojavil proti koncu leta, ni pa nujno, da se bo vrnila pandemija.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na ponedeljkovi tiskovni konferenci opozoril, da so trenutni epidemiološki pogoji še vedno idealni za pojav novih različic koronavirusa. »Ta virus nas je že večkrat presenetil, zato moramo biti zelo previdni,« je poudaril.

Tudi Kluge je opozoril, da je varianta omicron zelo razširjena in je možno, da se pojavijo druge različice, zaradi česar je pozval prebivalstvo, naj bo odgovorno in – če ima simptome koronavirusa – ostane doma ter se izolira.

Po podatkih urada WHO za Evropsko regijo, je omicron 18. januarja predstavljal 15% novih primerov, teden prej pa le 6,3%. WHO predvideva, da bo med februarjem in marcem okuženih približno 60% evropskega prebivalstva. Hitro naraščajoče število okuženih je obremenil zdravstvene sisteme več evropskih držav.

V ponedeljek je Združeno kraljestvo poročalo o 88.447 potrjenih primerih virusa in 56 smrti. Več bolnišnic je v kritičnem stanju zaradi pomanjkanja osebja.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je opozoril, da bo januar težak za zdravstveni sistem in dodal, da bolniki z omicronom zasedajo navadne postelje v bolnišnicah, medtem ko delta pritiska na oddelke intenzivne nege. V Franciji so v ponedeljek začeli veljati predpisi, ki zahtevajo polno cepljenje za vstop v gostilne in uporabo javnega prevoza.

Poljska je zaradi covida od začetka pandemije zabeležila že več kot 100.000 smrti in ima šesto najvišjo stopnjo umrljivosti na svetu zaradi koronavirusa. Skoraj 40% Poljakov pa ostaja necepljenih.

 

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine