0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(AKTUALNO) Tako Hamas kot Islamski džihad Evropska unija in ZDA uvrščata na seznam terorističnih organizacij!

Piše: C. R., STA

Islamski džihad je druga največja militantna skupina na območju Gaze in na Zahodnem Bregu. Zagovarja podobno ideologijo kot največja militantna skupina, gibanje Hamas, a velja za nekoliko bolj skrajno, piše britanski BBC.

Tako kot Hamas si tudi Islamski džihad, znan tudi kot Palestinski islamski džihad, prizadeva za uničenje Izraela. Želi še ustanovitev suverene palestinske države ter zavrača t. i. rešitev dveh držav.

Skupina je bila ustanovljena leta 1979 kot del Muslimanske bratovščine v Egiptu. Islamsko odporniško gibanje, bolj znano pod okrajšavo Hamas, pa je nastalo leta 1988 po začetku prvega palestinskega upora oziroma intifade.

Islamski džihad deluje neodvisno od Hamasa. Po navedbah BBC je sicer Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje območje Gaze, v preteklosti večkrat omejil dejanja Islamskega džihada.

Islamski džihad ima lastno militantno krilo, Brigado Al Kuds, in lasten raketni arzenal. Že kmalu po napadu Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra je Islamski džihad sporočil, da se pridružuje akciji Hamasa.

Tako Hamas kot Islamski džihad uživata podporo Irana, Sirije in šiitskega gibanja Hezbolah. Obe skupini Evropska unija in ZDA uvrščata na seznam terorističnih organizacij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine