1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

(AKTUALNO) Premierja Belgije in Švedske po napadu v Bruslju pozvala k odločnemu boju proti terorizmu

Piše: C. R., STA

Premierja Belgije in Švedske, Alexander De Croo in Ulf Kristersson, sta na današnjem spominskem dogodku po ponedeljkovem strelskem napadu v Bruslju, kjer je domnevni islamski skrajnež ubil švedska navijača, pozvala k odločnemu boju proti terorizmu in okrepljeni varnosti na mejah Evropske unije.

“Soočanje s terorizmom ima po mojem mnenju dve razsežnosti, s katerima se je treba spopasti na usklajen način. Potrebujemo boljšo zaščito naših zunanjih meja, pa tudi trdnejšo in bolj usklajeno migracijsko politiko,” je dejal De Croo na novinarski konferenci v Bruslju.

“Bitka, ki jo moramo dobiti, ni lahka, in želim jasno povedati, da jo bomo dobili. To bomo storili skupaj,” je še poudaril belgijski premier in pozval k enotnemu in usklajenemu ukrepanju EU za odpravo vzrokov terorizma.

“Težko je doumeti obseg posledic tega terorističnega napada in prejšnjih podobnih napadov. Očitno nas želijo prestrašiti, nočejo sprejeti našega načina življenja, vrednot, ki si jih delimo, priložnosti, ki jih ponujajo odprte družbe. Popolnoma razumem, da so mnogi Švedi prestrašeni, jezni in razočarani,” pa je poudaril Kristersson.

“Mi nismo tisti, ki bi morali zavreči svoje vrednote in način življenja. Moramo vztrajno braniti demokracijo, našo svobodno in odprto družbo,” je dodal švedski premier. Tudi on je pozval k okrepljeni varnosti na mejah EU in usklajeni migracijski politiki.

Predsednikoma vlad Švedske in Belgije, ki sta danes obiskala prizorišče incidenta v Bruslju, se je na novinarski konferenci pridružila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Med drugim je opozorila na širjenje nasilja in sovražnega govora ter poudarila, da “mora Evropa držati skupaj”.

De Croo, Kristersson in von der Leyen so ob tem izrazili sožalje sorodnikom žrtev ponedeljkovega napada, v katerem sta bila ubita dva švedska državljana. Odgovornost za napad je v torek prevzela skrajna skupina Islamska država.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine