9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Admiral De Felice: Države, katerih zastave vijejo ladje nevladnih organizacij, morajo na podlagi mednarodnih zakonov podeliti politični azil

Piše: kontraadmiral (v pokoju) Nicola de Felice

Pojav ladij nevladnih organizacij, ki ob libijski obali čakajo na prihod nezakonitih priseljencev, je zdaj v poletni fazi. Ni dneva, ko ena od teh ladij ne bi stala pri Zuari ali Al Zawiyah, zahodno od Tripolija, in čakala na reševanje migrantov v vodah, ki so po navedbah ZN v pristojnosti Libije, Malte ali Tunizije. Zdaj je na vrsti nemška ladja Sea Eye 4, ki jo financira nemška protestantska cerkev, vodi pa radikalna stranka Die Linke.

Poleg drugih nemških ladij Sea Watch 3 in 4, španske Open Arms in norveške Ocean Viking zdaj na napotitev čaka tudi ogromna ladja Geo Barents, ki prav tako pluje pod norveško zastavo in jo je najela nevladna organizacija Zdravniki brez meja. Dolga 77 metrov, široka 21 metrov, težka 5.000 ton, ima dve palubi za migrante, kliniko, porodno sobo in opazovalnico za vse zdravstvene dejavnosti. To je dobro opremljena ladja, robustna in primerna za dolga potovanja.

Umazan posel: trgovina z nezakonitimi priseljenci tihotapcem poleti prinese vsaj 350 milijonov evrov – denar, ki ga ponovno vložijo v orožje in droge

Medtem si tihotapci v Libiji manejo roke in pobirajo cestnino, ki jo morajo nezakoniti priseljenci plačati, da pridejo v Italijo. Plačuje se glede na etnično pripadnost: Bengalci plačajo do 30 000 evrov, sledijo jim drugi Azijci, kot so Sirci, Iračani, Afganistanci itd., medtem ko podsaharski Afričani plačajo nekoliko manj. Gre za posel, ki je samo v poletnem obdobju ocenjen na približno 350 milijonov evrov in se po vsem svetu eksponentno povečuje; ti prihodki se večinoma ponovno vlagajo v trgovino z orožjem in drogami v Afriki.

Da bi zaustavili odhode zaradi dejavnika privlačnosti (“dejavnika privlačnosti”), ki ga te ladje objektivno prinašajo s seboj, saj se nahajajo ob libijskih obalah in tako nevarno spuščajo napihljive čolne migrantov – poškodovane in omejene na nekaj kilometrov dosega -, da bi dosegli ladje nevladnih organizacij, kar močno povečuje število smrtnih žrtev na odprtem morju, moramo takoj in odločno pozvati države zastave, naj odgovarjajo za svoje obveznosti mednarodne zaščite in političnega azila. To je v skladu s kanoni, ki jih določajo mednarodni standardi. Ladja je pravno gledano ozemlje države, pod katere zastavo pluje, zato sta Geo Barents in Ocean Viking norveško ozemlje, Sea Eye 4, Sea Watch 3 in 4 nemško ozemlje, Open Arms pa špansko ozemlje. Zato je treba uporabiti dublinsko uredbo EU, ki države članice (Norveška, čeprav ni članica EU, je sporazum ratificirala skupaj s Švico) obvezuje, da te migrante sprejmejo nazaj. Veleposlanika teh držav v Italiji je treba nemudoma pozvati, da zagotovita spoštovanje mednarodnih pomorskih standardov. Druga možnost je, da te države umaknejo svojo zastavo z ladij nevladnih organizacij, kar bi onemogočilo nadaljnje odhode.

Vir: UME

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine