12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Abdeslamu 20 let zapora zaradi strelskega obračuna v Bruslju

Sodišče v Bruslju je edinega preživelega osumljenca za teroristične napade novembra 2015 v Parizu Saleha Abdeslama zaradi strelskega obračuna s policijo v Bruslju iz leta 2016 danes obsodilo na 20 let zapora. Na enako kazen so obsodili tudi njegovega pomagača Sofiana Ayarija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je oba spoznalo za kriva poskusa umora terorističnega značaja. V današnji sodbi je še zapisalo, da ni dvoma o njuni vpletenosti v ekstremizem.

20-letno zaporno kazen je za oba zahtevalo tožilstvo. To je sicer najvišja zagrožena kazen za očitana dejanja.

Dvojica je skupaj s še enim pomagačem 15. marca 2016 streljala na policiste, ki so hoteli preiskati stanovanje, v katerem so se skrivali po napadih v Parizu. Tretji teroristični osumljenec je bil v streljanju ubit, štirje policisti pa so bili ranjeni.

Abdeslam se je ob začetku sojenja 5. februarja na sodišču branil z molkom. Sodišče je obtožil pristranskosti do muslimanov in zatrdil, da zaupa v Alaha. Njegov soobtoženec Ayari je priznal povezave s skrajno skupino Islamska država, zanikal pa streljanje na policiste.

Abdeslam je edini preživeli od džihadistov, ki so novembra 2015 v Parizu izvedli niz napadov, v katerih je umrlo 130 ljudi. Po napadih so ga iskali po vsej Evropi, prijeli pa v Bruslju štiri mesece pozneje. Sojenje proti njemu v Franciji naj se ne bi začelo pred letom 2019.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine