9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

70 tisoč evrov za umor raziskovalnega novinarja

Slovaški preiskovalci so sedem mesecev po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke prepričani, da je bil umor naročen in da so prijeli štiri storilce. “Dokazi so zelo trdni,” je danes novinarjem v Bratislavi dejal generalni tožilec Jaromir Čižnar, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor policije Milan Lučansky je ob tem dejal, da se strelivo, ki so ga zaplenili osumljencem, ujema s tistim, ki so ga našli na kraju zločina.

Na Slovaškem so v četrtek aretirali tri moške, domnevnega storilca in dva njegova pomagača. V petek so aretirali še italijansko prevajalko Aleno Z., ki je osebno naročila umor in tudi izplačala 70.000 evrov nagrade za to, so še sporočili s posebnega tožilstva, ki je zadolženo za primer umorjenega slovaškega novinarja.

Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so ustrelili 21. februarja na njunem domu v kraju Velka Mača na zahodu Slovaške. Kuciak je pred tem raziskoval povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Njegovo še nedokončano reportažo o morebitnim povezavah italijanskega mafijskega klana s sodelavci slovaške vlade so objavili šele po njegovi smrti. Objava je sprožila množične protikorupcijske demonstracije v državi. Sledil je odstop vlade in direktorja slovaške policije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine