26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

62 odstotkov Američanov se boji javno izraziti svoja politična stališča, zato so raziskave javnega mnenja prek luže zmanipulirane in neverodostojne

Medijski mainstream zadnje dni poroča, da so volitve v ZDA že odločene. Zmagal naj bi levičar (Demokrat) Joe Biden, ki naj bi imel po zadnjih raziskavah javnega mnenja že dvomestno (v odstotnih točkah) prednost pred Donaldom Trumpom.

Konservativni portal American Thinker, ki se je poglobil v metodologijo in rezultate anket, je prišel do nekaterih »čudnih« odkritij, ki kažejo, da čez lužo (podobno kot v Sloveniji) levičarji ankete ponarejajo ali pa rezultate tako zmanipulirajo, dokler ne dobijo željenega rezultata. In ta je, da bo Joe Biden zanesljivo premagal Donalda Trumpa, zato naj podporniki sedanjega predsednika jeseni, ko bodo volitve, rajši ostanejo doma.

Ampak tako je bilo tudi leta 2016, ko je imel Time štiri mesece pred volitvami velik naslov: »Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton ima dvomestno prednost pred Donaldom Trumpom.« Tako so poročali do zadnjega dneva pred volitvami, na katerih je nato zmagal Donald Trump.

No, manipulacija in fabriciranje raziskav javnega mnenja gredo v ZDA takole. Washington Post je naredil anketo med tisoč Američani, in to med vsemi, ne samo med registriranimi volivci. Vzorec je vseboval 399 Trumpovih podpornikov v primerjavi z 522 podporniki Bidena, kar je za Bidna pomenilo 25-odstotno prednost. Tak je bil tudi rezultat: za Bidna bi glasovalo 54 odstotkov vprašanih, za Trumpa 39.

Anketa Univerze Quinnipiac je bila narejena na vzorcu, v katerem je bilo za deset odstotnih točk več registriranih volivcev demokratov, kot pa republikancev. Seveda je bil rezultat ankete, da bo zmagal Biden.

Vendar manipulacija in fabriciranje nista edina vzroka, da so rezultati anket pokazali naklonjenost levičarju Bidnu. Nova nacionalna raziskava Cato namreč ugotavlja, da je v ZDA samocenzura v porastu. Skoraj dve tretjini (62 odstotkov) Američanov pravi, da jim politično ozračje danes onemogoča govoriti o zadevah ali izreči stvari,  za katere menijo, da bi jih drugi razumeli kot žalitev. Na ta način se samocenzurira kat 77 odstotkov desničarjev (republikancev), medtem ko je med levičarji ta delež samo 52-odstoten. Ljudje, ki jih je strah razkriti svoja politična stališča, običajno ne sodelujejo v anketah javnega mnenja. Gre za tako imenovano »tiho večino«, ki je tudi leta 2016 izvolila Trumpa.

Demokrati pa imajo skrbi tudi s črnci. Raziskava Rasmussen, ki je leta 2016 edina pravilno napovedala rezultat predsedniških volitve, je pokazala, da Trumpa podpira kar 31 odstotkov črncev. Samo za primerjavo: leta 2016 je Trump dobil je šest (6) odstokov črnskih glasov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine