23.9 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

38. medparlamentarno srečanje med EP in Švicarsko zvezno vlado: Razprava o bilateralnih odnosih, blagovni menjavi, migracijski ter zunanji politiki

V Strasbourgu je med 27. in 28. novembrom potekalo tudi 38. medparlamentarno srečanje med Evropskim parlamentom in Švicarsko zvezno vlado. Srečanja se je udeležila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Razpravljali so predvsem o bilateralnih odnosih, blagovni menjavi, migracijski ter zunanji politiki. Razprava je bila burna in zelo zanimiva.

 

Odnosi med Švico in Evropsko unijo trajajo že slabe pol stoletja, od leta 1972. Švica je tudi sama v veliki meri vključena v  notranji trg EU, zaradi sektorskih sporazumov, ki so bili sprejeti med časi, ko je bila Švica še kandidat za vstop v EU. Ker je veliko sektorskih sporazumov že zelo starih in statičnih, se zadnja leta s Švico dogovarjamo o novem institucionalnem okvirnem sporazumu. Pogajanja so potekala od 2014 do leta 2018. Švicarski zvezni svet sporazuma še vedno ni sprejel, saj  zahteva dodatna pojasnila s strani Evropske komisije. Romana Tomc je povedala: »Želim si, da čim hitreje sprejmemo ta sporazum, saj sta EU in Švica zelo močni trgovinski partnerici, predvsem na področju tujih naložb, kemikalij, zdravil in urarskega sektorja.«

Razpravljali so tudi o migracijski ter zunanji politiki. Izmenjava mnenj je temeljila na problematični situaciji na Balkanu, kjer dnevno več sto migrantov ilegalno prečka meje, ter o zaostrenih odnosih s Turčijo, ki z Erdoganom na čelu izsiljuje Evropsko Unijo. Omenili so potrebno reformo Dublinske uredbe v povezavi z azilno politiko.

»Želimo si še močnejšega sodelovanja s Švico, saj je takoj za ZDA in Kitajsko naš največji trgovski partner, zato menim, da se morajo Švicarska zvezna vlada ter Evropska komisija kar se da hitro uskladiti ter sprejeti novi institucionalni okvir za še bolj razširjeno ter poglobljeno gospodarsko sodelovanje med njima. Vesela sem, da smo razpravljali tudi o migracijski politiki, saj bi nam lahko tudi pri primeru Švice iščemo dobre prakse za reševanje te problematike,« je povedala Romana Tomc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine