11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

13 držav članic EU proti predlogu odprave potrebe po sprejemanju soglasnih odločitev

Piše: Ivan Šokić

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je podprla idejo reforme sporazumov EU, ki bi odpravili potrebo po soglasnosti vseh držav članic pri odločanju. Na ta predlog se je s tako imenovanim non-paperjem kritično odzvalo 13 držav EU, med njimi tudi Slovenija.

Bolgarija, Hrvaška, Češka, Danska, Estonija Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Romunija, Slovenija in Švedska je objavilo skupno deklaracijo o zaključkih Konference o prihodnosti Evrope. V deklaraciji, ki je bila objavljena na spletni strani danskega zunanjega ministrstva je 13 držav članic EU zavrnilo pospešene in slabo premišljene predloge o dodajanju amandmajev evropskim dogovorom.

Predlagane reforme sta z odprtimi rokami pozdravila tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kot tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Če bi bile predlagane spremembe uveljavljene, bi lahko večje države sprejemale odločitve na EU ravni mimo ugovorov manjših držav.

13 držav članic EU, ki nasprotujejo spremembam ustanovnih evropskih listin, med njimi tudi Slovenija, opozarja, da takšni predlogi preusmerjajo pozornost od resničnih vprašanj na katere državljani v EU pričakujejo odgovore. Von der Leyenova po drugi strani vztraja, da “moramo vedno izboljševati delovanje naše demokracije,” očitno do te mere, da je demokracija samo še brezpomenska beseda.

Von der Leyenova je kot enega od primerov, zaradi česar bi bile potrebne spremembe EU listin izpostavila poskus nedavnega embarga na rusko nafto. Predsednica EK pozablja, da je EU v dobršni meri odvisna od ruskih energentov in je ravno nestrinjanje posameznih držav članic tisto, kar v danem trenutku rešuje gospodarstvo EU pred propadom. Von der Leyenova vztraja, da bi odprava potrebe po soglasnosti držav članic omogočila hitrejše odločanje EU. Predlog podpira tako nemška kot francoska vlada. Čisto po naključju dve največji državi, ki več ali manj tudi sicer diktirata pot Evropske unije.

Sorodne vsebine