-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Nadležne fekalije ne dajo miru! Žusterna danes že brez rdeče zastave, a so jo morali spet izobesiti!

Zadnji nadzor vode na kopališču v Žusterni je pokazal, da je ta primerna za kopanje. Koprski zavod za šport je tako odstranil rdečo zastavo in izobesil belo, kar pomeni, da je kopališče odprto.

 

Kot so sporočili iz Mestne občine Koper, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) preklical ukrep odsvetovanja kopanja v Žusterni.

Zadnji rezultati analiz vode na Kopališču Žusterna so namreč pokazali, da je morje na kopališču, iztoku meteornega kanala in kopalnem območju med izlivom kanala ter mandračem Molet znova primerno za kopanje.

“NIJZ je na terenu ugotovil, da na vodi na kopališču in kopalnem območju ni več videti pene, prav tako ni več smradu po fekalijah. Upravljavcu kopališča svetujejo nadaljnji nadzor, kopalkam in kopalcem pa, naj se ne kopajo ob iztoku meteornega kanala,” so navedli na občini.

Agencija za okolje je v sredinem sporočilu navedla, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje, kar bo ustrezno tudi označeno.

Vodja koprskega zavoda za šport Duško Madžarović je zjutraj za STA potrdil, da bodo odstranili rdečo zastavo, tako da bo kopališče spet odprto za kopalce.

Zavod za šport Mestne občine Koper bo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajal vidno in olfaktorno kontrolo kopališča ter vodil dokumentacijo. V primeru zaznanih nepravilnosti bo nemudoma obvestil agencijo za okolje in NIJZ, so navedli na občini.

Koprski župan Aleš Bržan je v sredo na omrežju Facebook ob zadnjih informacijah Arsa napovedal, da bo mestna občina poleg rednega monitoringa kakovosti kopalnih voda v prihodnjem mesecu večkrat tedensko zagotovila tudi dodatne izredne meritve.

Do fekalnega onesnaženja območja Žusterne je prišlo v petek, ko so na kopališču tudi izobesili rdečo zastavo.

Ne glede na to pa so morali rdečo zastavo spet izobesiti. Kot poročajo, so se zaradi nihanj v rezultatih monitoringa voda na koprski občini po sestanku s predstavniki Marjetice Koper odločili, da na kopališču v Žusterni zopet izobesijo rdečo zastavo, ki označuje prepoved kopanja. O morebitnem umiku rdeče zastave bodo spet odločali v petek, so za STA pojasnili v kabinetu župana Aleša Bržana.

V povezavi s to odločitvijo je tudi ukrep Marjetice, ki je prav zaradi nihanja rezultatov meritev indikatorjev onesnaženja na iztoku hudournika v Žusterni v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z občino zajezila hudournik in v celoti preprečila iztok hudourniških voda v morje. Do zaključka ugotavljanja vseh virov onesnaževanja hudournika bo Marjetica meteorno vodo prečrpavala v cisterne in odvažala v čistilno napravo na Srmin.

Do fekalnega onesnaženja območja Žusterne je prišlo v petek, ko so na kopališču tudi izobesili rdečo zastavo. Ukrep so preklicali danes zjutraj – potem, ko so analize pokazale, da je voda na območju Žusterne spet primerna za kopanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine