19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

ZNP poziva k senzibilnosti pri poročanju o ranljivih skupinah v času epidemije

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) poziva medije, ki poročajo o širjenju epidemije novega koronavirusa, v kateri so še posebej prizadeti določeni domovi za starejše, k posebni občutljivosti za stiske oskrbovancev, njihovih svojcev in osebja, ki skrbi za te starostnike. Mediji naj se izogibajo senzacionalizmu, pozivajo v ZNP.

Epidemija novega koronavirusa je prizadela celoten svet, še posebej pa ranljive skupine, med njimi starostnike. Predvsem to velja za oskrbovance v domovih za starejše. Ti v teh kriznih časih, ločeni od svojih najbližjih, ki jih ne smejo obiskovati, preživljajo nepredstavljive stiske in travme. V zelo težkem položaju pa se nahajajo tudi njihovi svojci in zaposleni v teh ustanovah, so izpostavili v ZNP.

Zato združenje poziva medije, naj se izogibajo senzacionalizmu in pretiranemu razkrivanju stanj obolelih, kar bi lahko privedlo do stigmatizacije in s tem poslabšanja stanja prizadetih skupin.

“Še posebej pa se morajo izogibati posegom v zasebnost prizadetih z morebitnim objavljanjem osebnih podatkov,” so navedli. Vsi moramo skupaj poskrbeti za to, da bomo kot družba preživeli to krizo s čim manj negativnimi posledicami in da bodo predvsem ranljive skupine ostale čim manj prizadete, so dodali.

Poziv k senzibilnosti pri medijskem poročanju o ranljivih skupinah v času epidemije koronavirusa

Epidemija koronavirusa je prizadela celoten svet in z njim tudi Slovenijo. Povzročila je smrtne žrtve, ustavila javno življenje in temeljito spremenila naš način življenja. Pri tem pa so posebej prizadete razne ranljive skupine, med njimi v prvi vrsti starostniki. Predvsem to velja za oskrbovance v domovih za starejše. Ti v teh kriznih časih, ločeni od svojih najbližjih (kateri jih ne smejo obiskovati), preživljajo nepredstavljive stiske in travme. V zelo težkem položaju pa se nahajajo tudi njihovi svojci in zaposleni v teh ustanovah.

Zato Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) poziva medije, ki poročajo o širjenju epidemije, kjer so še posebej prizadeti določeni domovi za starejše, k posebni občutljivosti za stiske oskrbovancev, njihovih svojcev in osebja, ki v težavnih razmerah skrbi za te starostnike.  Izogibajo naj se senzacionalizmu in pretiranemu razkrivanju stanj obolelih, kar bi lahko privedlo do stigmatizacije in s tem poslabšanja stanja prizadetih skupin. Še posebej pa se morajo izogibati posegom v zasebnost prizadetih z morebitnim objavljanjem osebnih podatkov. Vsi skupaj moramo poskrbeti za to, da bomo kot družba preživeli to krizo s čim manj negativnimi posledicami, in da bodo predvsem ranljive skupine ostale čim manj prizadete.

Upravni odbor ZNP, 5. 4. 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine