9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Znova se začenja sezona hrena – ste vedeli, kako zdravo je to živilo?

Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično čisti telo in deluje proti raku  pri malignih boleznih jeter, debelega črevesa in tankega črevesa, požiralnika in mehurja. Razlog za to je dejstvo, da vsebuje sestavine, ki zavirajo te bolezni. Te sestavine sta glikozid sinigrin in alil izotiocianat.

Bogat je z vitaminom C, vitaminom B1, B6, železom in kalcijem, magnezijem, fosforjem in vitaminom B2  v nekoliko manjših količinah. Pozimi ščiti pred prehladi in čisti dihalne poti. Spodbuja tudi prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga pri revmi in krepi naravno imunost.

Hren je naravni antibiotik z močnim antibakterijskim učinkom, zato se že dolgo uporablja v ljudski medicini za krepitev imunosti in proti kašlju, pljučnim boleznim in okužbam nasploh. Naribani hrenov sirup z medom, propolisom in janeževimi semeni je priporočljiv kot eden najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni.

Hren spodbuja delo žolča, jeter, trebušne slinavke, črevesja in želodca. Pomaga pri boleznih sečil in ledvičnih kamnov, lajša bolečine pri revmi in artritisu ter čisti kožo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine