16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Znanstveniki na okostju plazilca iz prazgodovine našli sledi tuberkuloze

Poljski in ameriški znanstveniki so na okostju prazgodovinskega plazilca, starem 245 milijonov let, našli sledi tuberkuloze. To kaže, da je bolezen precej starejša, kot so mislili doslej.

Kot je pojasnil eden od glavnih avtorjev študije, paleontolog z univerze v Šleziji Dawid Surmik, so namreč najstarejše sledi tuberkuloze, ki so jih našli doslej, segale 17.000 let nazaj.

Okostje plazilca iz izumrle družine notozavrov, podobnega manjšemu krokodilu, ki se je prehranjeval z ribami, so našli v začetku 20. stoletja v mestu Gogolin v Šleziji. Šele nedavno pa so se znanstveniki začeli zanimati za izrastke, ki so jih opazili na rebrih živali.

Znanstveniki iz ZDA in Poljske so z mikrotomografijo ugotovili, da izrastki niso rakavi tumorji. Z diferencialno diagnostiko pa so izločili še vse druge bolezni, razen tuberkuloze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ničesar ne vemo o tem plazilcu, niti ali je živel sam ali v skupini. Ne vemo niti, kako se je okužil, morda z ugrizom kakšne druge živali,” je povedal Surmik. Dodal je, da danes tjulnji, ki živijo v podobnih pogojih, kot so notozavri, pogosto zbolijo za tuberkulozo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine