-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Zgodovinski projekt podjetja Schwarzmann v Berlinu

Piše: M. Bo.

Podjetje Schwarzmann iz Polhovega Gradca, ki je član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, v Berlinu postavlja dvojni letalski hangar za servisiranje letal Airbus 320, kar je največji projekt v zgodovini podjetja.

Schwarzmann je podjetje s 30-letno tradicijo projektiranja, proizvodnje in montaže industrijskih objektov z jekleno konstrukcijo. Njihovi kupci prihajajo večinoma iz predelovalne industrije, transporta in logistike ter distribucije. Zaradi projektiranja po meri so objekti Schwarzmann v praktično vseh še tako zahtevnih branžah, kot je letalstvo.

Dvojni letalski hangar: 10.000 kvadratnih metrov

Ta čas v Nemčiji poteka sklepna faza montaže dvojnega letalskega hangarja, ki ga dobavljajo enemu največjih letalskih prevoznikov v Evropi. Hangar je z 10.000 kvadratnimi metri največji projekt v zgodovini podjetja, v njem bodo servisirali štiri letala Airbus 320. Pri projektu gre za izključno slovensko znanje – z lastno ekipo inženirjev in proizvodnjo so namreč projektirali in izdelali sestavne sklope jeklene konstrukcije, ki bo prekrita s paneli, montažo pa pod njihovim vodstvom izvaja slovensko partnersko podjetje.

Velik tehnični in organizacijski izziv

»Projekt je bil za podjetje tako tehnični kot predvsem organizacijski izziv, saj se montira v zasedeni tehnični coni delujočega letališča, kjer veljajo za branžo specifična in zelo stroga varnostna navodila. Organizacijski omejitvi sta bili kratek rok dobave in nemška gradbena zakonodaja, po kateri projektirane sklope pred izdelavo dodatno potrjuje lokalni statik. Vsi ti dejavniki so nas prisilili v dvig interne organizacije na raven, kjer intervalov višje intenzivnosti v proizvodnji naročnik ni občutil, prav tako tudi ne preostalih več kot 60 strank, ki jim letno postavimo objekte različnih namembnosti,« je pojasnil tehnični direktor podjetja Schwarzmannu Sandi Gorišek. Dodal je, da v podjetju verjamejo, »da je to najboljši način kaljenja in razvijanja širokega spektra znanja v podjetju in s tem nadaljevanja uspešnega poslovanja«.

Vrhunsko podjetje Schwarzmann v Berlinu postavlja dvojni hangar z jekleno konstrukcijo, ki bo namenjen sočasnemu servisiranju štirih letal Airbus 320. (Foto: SBC)

Dvojni hangar z jekleno konstrukcijo bo obsegal 10.000 kvadratnih metrov pokritih površin, namenjenih sočasnemu servisiranju štirih letal Airbus 320. Prekrit bo z izolativnimi paneli, za izdelavo konstrukcije pa je bilo potrebnih več kot 700 ton jekla.

Do naročila zaradi vrhunskih referenčnih objektov

Po besedah direktorja podjetja Schwarzmann Boštjana Bevca jim je investitor projekt zaupal zaradi rešitve, ki so mu jo pripravili in predstavili, pa tudi zaradi več referenčnih hangarskih objektov. »V zadnjih letih smo postavili hangarje na Brniku, Dunaju in v avstrijskem Gradcu ter v Zagrebu in Banjaluki,« je navedel Bevec. »Naročnik je imel številne trajnostne zahteve, od oblikovane trajnostne politike dobaviteljev do pogoja transporta s tovornimi vozili izključno okoljevarstvenega razreda EURO 6. Tudi sam letalski hangar z jekleno konstrukcijo – v primerjavi s tradicionalno gradnjo – predstavlja nižji vpliv na okolje zaradi svoje izolativnosti in tesnosti. Jeklo pa je zaradi svojih tehničnih lastnosti in možnosti 100-odstotnega recikliranja eden boljših materialov za trajnostno gradnjo.«

»Naročnikom zagotavljamo prostor za rast«

Naročniki podjetja Schwarzmann so rastoča podjetja, ki v kratkem času potrebujejo več lastnih pokritih proizvodnih ali skladiščnih površin. »Objekte popolnoma prilagodimo individualnim zahtevam investitorjev in se zato uporabljajo v različne namene, od logističnih centrov, sortirnic odpadkov, enostavnih suhih skladišč pa do poslovno-proizvodnih objektov s pisarnami. Zunaj segmenta letalske industrije je Slovenija še vedno naš glavni trg in v ponos nam je, da se naše stranke pojavljajo na seznamih najuspešnejših podjetij, naši objekti pa jim pomagajo pri realizaciji njihovih zgodb o uspehu,« je poudaril Bevec. Tudi med člani SBC je podjetju Schwarzmann povečanje pokritih površin zaupalo že več kot 40 podjetij.

POSLOVNE NOVIČKE

SBC Mladi: oglaševalski agenciji s skoraj 300-odstotno rastjo prihodkov

Absolutni zmagovalec je podjetje FABulatorij, svetovanje in doživljajski marketing. (Foto: SBC)

Dva člana sekcije SBC Mladi, podjetje FABulatorij, svetovanje in doživljajski marketing ter agencija Bold.group se lahko pohvalita z izjemnim poslovanjem v lanskem letu, ki je bilo zaznamovano s pandemijo. Prihodki Fabulatorija so se povečali za skoraj 300

Na drugo mesto se je uvrstila agencija Bold.group. (Foto: SBC)

odstotkov, kar jim je po besedah direktorice Anje Rebek uspelo z razvojem alternativnih poslovnih modelov. Agencija Bold.group pa je svoj prihodek povečala za 267 odstotkov, kar jo uvršča na 2. mesto v rasti med vsemi marketinškimi agencijami v Sloveniji. »Zavedamo se svoje mladosti in predrznosti, zato na njiju gradimo,« je dejal direktor Rok Zajc.

Akrapovič na velikem odru dogodka svetovnega formata

Slovensko podjetje kot specialist za obdelavo lahkega titana izdeluje izpušne sisteme za različne Ducatijeve motocikle. (Foto: STA/Anže Malovrh)

Podjetje Akrapovič se je med 22. in 24. julijem predstavilo na dogodku World Ducati Week na dirkališču v italijanskem Misanu, ki je eden najpomembnejših dogodkov na motociklističnem koledarju. Akrapovič, ki z Ducatijem tesno sodeluje pri tekmovalnih in tudi komercialnih projektih, je med drugim predstavil unikatni izpušni sistem, s katerim je Jorge Martin (Prima Pramac Racing) letos postavil hitrostni rekord prvenstva MotoGP v Mugellu: 363,6 km/h. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi z Akrapovičevim izpušnim sistemom opremljeni dirkalnik ducati desmosedici GP ter agregat prvenstva WorldSBK.

Sabina Sobočan: »V družinskih podjetjih so izjemno pomembni medsebojni odnosi«

Uspešna podjetnica Sabina Sobočan. (Foto: STA/Marjan Mačuec)

Družinsko podjetje Varis Lendava, vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic, je prejelo že več nagrad, med drugim za inovacijo (2016), pred dobrim mesecem pa jim je družba EY Slovenija podelila nagrado odličnosti za družinsko podjetje 2022. Kot je direktorica in solastnica podjetja Sabina Sobočan poudarila v intervjuju za Novice Svet24, so v družinskem podjetju zelo pomembni medsebojni odnosi, saj je treba manevrirati med različnimi vlogami, za kar so potrebni zrelost, zaupanje in sodelovanje. Večina družinskih podjetij namreč klecne v fazi prenosa vodenja na naslednjo generacijo.

»Tako lepo, kot živimo v Sloveniji, se ne živi nikjer!«

Sandi Grm, večinski lastnik in direktor trboveljskega podjetja Kovit projekti (Foto: SBC)

Sandi Grm, večinski lastnik in direktor podjetja Kovit projekti in član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je podjetje kupil leta 2002 in danes zaposluje okoli 60 ljudi. Kot pravi, se danes borijo za kader; radi bi zaposlovali lokalno prebivalstvo, a ni zanimanja. Sam vidi velik problem v sistemu plačevanja potnih stroškov in dejstvu, da vsi mladi želijo študirati. Veliko je tudi zmot glede primerljivosti plač, denimo z Avstrijo. »Dosti potujem po svetu in obiskujem različna podjetja, a ugotavljam, da tako lepo, kot živimo v Sloveniji, ne živijo nikjer,« pravi Grm.

Najnovejše poslovne novice si lahko ogledate tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine