12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zelo poseben zlatomašni jubilej, ki ga bo jubilant praznoval kar iz nebes

Ker je vsakoletni praznik sv. Petra in Pavla (29. junija) tudi dan posvečenja večine duhovnikov, na ta dan praznujejo tudi številni duhovniški jubilanti. Letos v Sloveniji 33 duhovnikov praznuje zlato mašo. Šest jih je takšnih, ki praznujejo biserno mašo (60 let), med njimi tudi kardinal Franc Rode in upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, rekorderja letošnjega leta pa sta salezijanec Stane Okorn in na Japonskem živeči jezuit pater Vladimir Kos, ki praznujeta 70 let posvečenja. Sicer pa med nestorji Katoliške cerkve najdemo tudi sicer redek primer človeka, ki je lani praznoval 75 let mašništva – to je upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej.

 

Žal pa bo letos na seznamu zlatomašnikov manjkal nekdo, ki je znal pritegovati srca ljudi, a žal svojega zlatomašnega jubileja ni dočakal. To je nadškof Alojz Uran, ki se je 11. aprila letos, tako rekoč na predvečer velike noči, rodil za nebesa. V duhovnika ga je 29. junija 1970 posvetil tedanji ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik, ki se verjetno ni zavedal, da posvečuje nekoga, ki ga bo 35 let kasneje nasledil na škofijskem sedežu. 12. julija istega leta pa je Uran pel (da, dobesedno pel, saj je bil že kot bogoslovec član in celo solist pri pevskem zboru Consortium Musicum) svojo novo mašo. O njegovem glasbenem udejstvovanju si lahko več preberete TUKAJ.

Letos pride 12. julij spet na nedeljo. Na ta dan bo v župnijski cerkvi sv. Martina (Šmartno pod Šmarno goro), kjer je pred pol stoletja Alojz Uran obhajal svojo novomašno slovesnost, ob 9h zahvalna maša, s katero bodo počastili njegov zlatomašni jubilej. Na FB strani pa si lahko ogledate tudi dve fotografiji iz leta 1970, ki so jo posredovali svojci pokojnega nadškofa.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine