14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Zdravnik in misijonar, ki se je rešil s transporta smrti, bi danes praznoval stotdeseti rojstni dan

Piše: Blagovest.si

Za Janeza Janeža ste verjetno že kdaj slišali. Gre namreč za enega prvih slovenskih laiških misijonarjev, ki je tako kot salezijanec Andrej Majcen deloval v Aziji kot zdravnik.

Rodil se je 14. januarja 1913 v Dolskem, v župniji sv. Helene. Po klasični gimnaziji v Šentvidu ter Ljubljani se je odločil za študij medicine. Študij je začel v Ljubljani, nadaljeval v Zagrebu in nato v Gradcu. Specializacijo je nadaljeval v Beogradu in na Dunaju. Leta 1937 se je zaposlil kot kirurg v Ljubljani in kot prvi izvedel krvno transfuzijo. Med drugo svetovno vojno je ostal aktiven kot zdravnik, ki nikomur ni odrekel pomoči, a je prišel na seznam tistih, ki jih je komunistična oblast želela likvidirati, čeprav ni bil politično ali vojaško nikjer aktiven. Pobegnil je na Koroško v Vetrinj skupaj z ostalimi slovenskimi begunci, Angleži pa so ga kljub civilnemu statusu z vlakom vrnili v Jugoslavijo. Rešil se je s skokom z vlaka.

 

Po skrivanju se je leta 1947 odpravil v Rim, kjer je srečal lazarista Ladislava Lenčka, ta pa mu je priporočil misijonsko delo na Kitajskem. Janež je najprej odpotoval v Buenos Aires, od tam pa leta 1948 na Kitajsko, kjer se je srečal z misijonarjem Majcnom. V Čaotungu je deloval štiri leta (1948-1952) in tako kot med vojno sprejemal vse paciente. “Ne vprašam te, kdo si in kaj si, komu­nist ali kaj, povej mi, kje te boli, da ti bom pomagal.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine