14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Zaradi pokojnega kandidata na listi bo stranko SSN doletel predlog kazenske ovadbe

Volilna komisija postojnske volilne enote bo zaradi kandidatne liste Stranke slovenskega naroda (SSN), na kateri se je znašel že pokojni kandidat, vložila predlog kazenske ovadbe. V stranki pa pojasnjujejo, da je pri določanju kandidatne liste prišlo do napake.

 

V volilni enoti Postojna so namreč delno zavrnili kandidatno listo SSN, saj se je na njej znašel kandidat, ki je lani umrl. Poleg tega bo komisija na policijo vložila predlog kazenske ovadbe, so pojasnili za STA.

Kakšna bo vsebina ovadbe in proti komu bo vložena, še ni znano, sporno pa utegne biti soglasje, ki ga morajo vloženim listam priložiti vsi kandidati za poslance.

V stranki SSN niso znali pojasniti, kako je prišlo do zapleta, njen predsednik Marjan Žandar je za STA povedal le, da je pri določanju kandidatnih list prišlo do napake, ki jo obžalujejo.

To sicer ni edini zaplet, ki spremlja tokratne državnozborske volitve. Državna volilna komisija bo tako danes obravnavala zaplet zaradi kandidatke Milene Babič, ki sta jo na listo za volitve v DZ uvrstili tako SD kot Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

Poleg tega pa so volilne komisije ob pregledu vloženih list zavrnile še nekaj drugih list v celoti, in sicer zaradi neizpolnjevanja 35-odstotne spolne kvote. Listo Kangler & Primc – Združena desnica so zavrnili v novomeški in kranjski volilni enoti, listo Združene levice in Sloge pa v volilni enoti Celje.

Medtem ko je vrhovno sodišče že pritrdilo odločitvi novomeške in celjske volilne komisije, pa bodo predstavniki Združene desnice danes vložili še pritožbo na določitev volilne komisije Kranj. Tako Združena levica in Sloga kot koalicija Združena desnica pa bosta pravico iskali še na ustavnem sodišču.

Sorodne vsebine